Magazin

Diferențe de temperatură de 40 de grade, în doar câteva zile. Prognoza meteo

România va avea parte de diferențe de temperatură de până la 40 de grade în doar câteva zile, anunță specialiștii.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat la Antena 3 CNN cum va fi vremea în perioada următoare.

”Până mâine vom avea temperaturi scăzute, dar după acest weekend începe să se încălzească și săptămâna următoare probabil că vom avea temperaturi maxime care să fie și în jur de 10-12°.

A fost un episod, într-adevăr, cu temperaturi scăzute, dar este ceva absolut normal să avem astfel de episoade în zona noastră iarna. Ce a fost anormal a fost perioada foarte mare cu temperaturi foarte ridicate. De altfel, în Europa, luna ianuarie a fost a treia cea mai călduroasă lună din observații iar în România a fost cea mai călduroasă lună din toate observațiile.

Februarie să vedem unde se va situa, dar este absolut normal să avem și astfel de episoade cu temperaturi scăzute.

Iar fluctuații vor mai fi. Dar a doua jumătate a lunii februarie pare să fie ușor mai caldă decât în mod obișnuit. Totuși trebuie să urmărim actualizările. Fluctuațiile vor rămâne și, din păcate, amplitudinea lor va fi mare pentru că ele sunt pe acest fundal al încălzirii globale, când avem la dispoziție o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă în sistem, în general, ori sistemele de vreme care transportă această cantitate sporită de căldură și de umiditate în anumite zone, lăsând alte zone fără aportul de energie respectiv, creează contrastele și la nivel regional dar și contraste în timp cu temperaturi foarte ridicate, de obicei urmate de temperaturi normale.

Per total, avem până acum o iarnă mai caldă decât în mod obișnuit și probabil că vom termina cu o iarnă mai caldă decât în mod obișnuit, chiar dacă am avut aceste fluctuații. Și este valabil pentru toate anotimpurile”, a declarat climatologul Roxana Bojariu la Antena 3 CNN.

Comments are closed.