Știri

Acest tip de ajutor a fost MAJORAT în România! De când se aplică

Vești bune pentru români! Ajutorul de înmormântare a fost majorat. Începând din acest an, valoarea acestui venit a crescut semnificativ. Cu cât s-a majorat venitul acordat familiei unei persoane decedate.

Începând cu anul 2023, valoarea ajutorului de înmormântare, acordat familiei unei persoane decedate, s-a mărit semnificativ.

Ajutorul de înmormântare a fost majorat în România

Începând chiar din acest an, ajutorului de înmormântare acordat familiei unei persoane decedate, dacă aceasta a fost asigurat al Asigurărilor Sociale, are o nouă valoare. Suma s-a mărit considerabil, față de anul trecut.

Valoarea acestui ajutor a ajuns, acum, la 6.789 de lei. Majorarea a crescut cu 700 de lei, față de nivelul anului trecut. Mai mult decât atât, jumătate din ajutorul de înmormântare se va acorda și la decesul unui membru din familie al persoanei asigurate.

Acesta trebuie să fie pensionar sau angajat. El trebuie să plătească impozite pentru asigurările sociale. Astfel, valoarea ajutorului de înmormântare va fi de 3.395 de lei. Aceste sume se vor acorda o singură dată, pentru un singur membru al familiei, care depune cererea și prezintă certificatul de deces în original.

Ce acte sunt necesare

Există și câteva cerințe pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care au dreptul la ajutor social. În urma depunerii dosarului, banii vor fi achitați de către Casele Teritoriale de Pensii.

Mai mult decât atât, toți cei care solicită ajutorul trebuie să depună o cerere însoțită de mai multe acte. Apoi, ajutorul va fi achitat în următoarele 72 de ore de la depunerea acesteia.

Dosarele trebuie să conțină: cerere necesară acordării ajutorului, declarație pe propria răspundere (unde se precizează că aceste cheltuieli au fost suportate integral de către solicitant), declarație pe propria răspundere (unde se arată că persoana decedată era pensionară sau asigurată, adeverință de salariat (unde se va menționa că decedatul era salariat și nu a beneficiat de concediu fără salariu sau absențe nemotivate la dată decesului), dar și adeverința de salariat membru familie.

Comments are closed.