Știri

Ce este Noradrenalina, cum se administrează și ce efecte are pentru organism

Noradrenalina, medicamentul central în scandalul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon, este vitală în situații de urgență pentru menținerea tensiunii arteriale. Utilizată pe termen scurt doar la adulți și sub strictă supraveghere medicală, joacă un rol esențial în terapia intensivă.

Noradrenalina, medicamentul în jurul căruia se învârte în ancheta de la Spitalul Pantelimon, unde 20 de pacienți ar fi decedat în secția ATI între 4-7 aprilie, este administrată exclusiv „în momente de șoc”, conform medicilor ATI.

Noradrenalina (sau norepinefrina) este un medicament destinat creșterii rapide a tensiunii arteriale în urgențe. Funcționează ca vasoconstrictor, micșorând vasele de sânge pentru a ridica presiunea arterială. Utilizată doar pe termen scurt și sub supraveghere medicală, este administrată adulților pentru a restabili tensiunea arterială normală în situații critice. Deși produsă natural de organism, suplimentarea este necesară în context de urgență.

„Există protocale foarte clare pentru administrarea noradrnalinei, nu prea ai cum să greșești. Se face diluție standard în toate secțiile de Terapie Intensivă din România, e o fiolă de 16 miligrame, avem 320 de micrograme pe mililitru/ kilogram corp și în funcție de starea pacientului se administrează pe injectomat continuu. Se dă până maxim 20 de mililitri pe oră, pentru că după această valoare nu mai are efect. NU este un medicament care să se dea a la long, ci doar în momente de șoc.În principiu, noradrenalina este un medicament care se dă în șocul sepctic, șoc cardiogen, este un medicament esential in ATI; dar au fost ani de zile în care nu a existat acest medicament în România.”, a explicat medicul Carmen Pantis, de la Spitalul de Urgenta Oradea.

Însă, atunci când se scade brusc concentrația, scade și tensiunea pacientului.

„Noradrenalina este un medicament care are ca principal efect creșterea tensiunii arteriale în încercarea de a o menține la valori normale sau cvasi normale, prin stimularea activității cardiacei și prin constricția vaselor.”, a explicat vicepreședintele asociației medicilor ATI din România, Dorel Săndesc pentru „Adevărul”.

În ghidurile internaționale se recomandă doze care sunt adaptabile în funcție de boală și de pacient.

„Plaja de doze corecte este foarte largă, între doza minimă recomandată și doza maximă diferențele pot fi uriașe, doza maximă poate fi de zeci de ori mai mare decât doza minimă. Este un medicament cu o acțiune foarte puternică și de aceea efectul nu poate fi prezis la toți pacienții la fel, de aceea se impune această adaptare.”, adaugă medicul.

Reprezentantul Comisiei de experți ATI din România, profesorul Săndesc, susține că în cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon „nu este vorba de o acțiune care să determine moartea, iar scăderea dozei acestui medicament se impunea, în caz contrar, meținerea ei în doze mamut putând determina direct mortalitatea”.

„Nu putem face o legătură de tanatogeneză între dozele de noradrenalină și prognosticul pacientului și deces. Această legătură nu poate fi justificată medical.”, a subliniat vicepreședintele asociației medicilor ATI din România.

El a menționat că diagnosticele prezentate erau extrem de grave și că pacienții se aflau într-o stare avansată a unor boli, multe dintre ele fiind incurabile. Medicul ATI a accentuat necesitatea de a lua în considerare toate detaliile cazului pentru o evaluare corectă.

În cazurile de șoc refractar, când dozele mari de noradrenalină nu reușesc să crească tensiunea arterială, ghidurile medicale recomandă revenirea la doze obișnuite. Utilizarea prelungită a dozelor mari poate provoca efecte adverse grave, precum tulburări cardiace, ischemie, stop cardiac și chiar deces. O tensiune arterială persistent scăzută indică un prognostic slab și poate duce la mortalitate. Reprezentantul medicilor ATI a explicat că, în cazul pacientului de la Spitalul Sf. Pantelimon, dozele mari de noradrenalină au fost necesare din cauza stării sale extrem de severe.

Dr. Dorel Săndesc afirmă că scăderea dozei de noradrenalină, în contextul unei tensiuni arteriale extrem de scăzute, a fost o măsură corectă și nu constituie o acuzație de crimă.

Cum funcționează injectomatul – „arma crimei”
Injectomatele sunt dispozitive medicale avansate, similare cu seringi automate, care administrează medicamente pacienților într-un mod programat și controlat. Aceste aparate permit livrarea precisă a medicamentelor în cantități mici, reglate în mililitri pe oră, și sunt dotate cu memorie internă pentru a înregistra toate dozele administrate.

Folosite frecvent în secțiile de terapie intensivă (ATI), injectomatele ajută la menținerea unui dozaj exact, reducând riscurile de supradozaj sau subdozaj, esențiale pentru medicamente cu efecte puternice, precum noradrenalina. În cazul unor anchete, datele stocate în memoria injectomatelor pot oferi informații critice despre tratamentele administrate și pot contribui la clarificarea situațiilor complexe din ATI.

Injectomatele, care administrează tratamente în doze precise, au arătat că pacientul de 54 de ani de la Spitalul Sf. Pantelimon a primit o cantitate insuficientă de noradrenalină, deși foile de observație indicau doze corecte. Surse judiciare sugerează că, pe lângă acest caz, există aproximativ cinci alte posibile cazuri investigate ca omor, potrivit Hotnews.

Cu toate acestea, Dr. Dorel Săndesc avertizează că scăderea dozei de noradrenalină nu este neapărat legată de deces și subliniază necesitatea unei analize detaliate a cazului.

Parchetul investighează și dacă injectomatele, uneori mutate între pacienți, au influențat rezultatele.

Ieri, patru angajați ai Spitalului Pantelimon au fost audiați la Parchetul Tribunalului București în cazul a 17 decese de la Secția ATI. Două doctorițe au fost reținute preventiv pentru 30 de zile pentru tentativă de omor și omor calificat, iar o asistentă a fost plasată sub control judiciar pentru mărturie mincinoasă.

În luna aprilie, procurorii au primit o sesizare de la o asistentă angajată la Spitalul „Sf. Pantelimon” cu privire la faptul că, în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), ar fi decedat 17 pacienți, după ce personalul medical ar fi redus în mod voluntar doza de noradrenalină, un neutransmițător utilizat pentru creșterea sau menținerea tensiunii arteriale.

0108
Adrian Vrauko
Adrian Vrauko este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV, iar dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Comments are closed.