Știri

Obligatoriu pentru cei care stau la bloc. Proprietarii de apartamente trebuie să anunțe

Având în vedere frecvența avariilor și a reviziilor săptămânale și lunare, mulți români care locuiesc la bloc aleg să recurgă la debranșare și să opteze pentru centrale de apartament.

Procedura de debranșare poate dura între două săptămâni și două luni, în funcție de numărul dosarelor aflate în curs de analiză.

Primul pas este notificarea RADET-ului. Trebuie trimisă o solicitare de debranșare completă către RADET. Cererea poate fi depusă fie la Registratura RADET, fie online, la adresa de e-mail a companiei.

Următorul și, poate, cel mai important pas, este pregătirea dosarului pentru Direcția Tehnică – Serviciul Tehnic și Avizare.

Acest dosar trebuie să conțină:

cerere debranșare totală: conține motivarea debranșării. În general, este vorba despre instalarea altei surse de căldură, cum ar fi o centrală termică individuală. De asemenea, cererea conține și informații de legitimare ale proprietarului apartamentului sau ale delegatului care întocmește dosarul, dacă e vorba de colaborarea cu o firmă specializată;
acordul întocmit cu asociația de proprietari în care se stabilește debranșarea imobilului;
formularea cu acordul vecinilor poziționați pe verticală și orizontală față de apartamentul unde urmează să aibă loc debranșarea;
copie după actul de identitate al proprietarului apartamentului sau copie după actul de identitate al împuternicitului/delegatului;

contractul de acces la sistemul de distribuție pe gaze: în cazul în care se instalează o centrală termică pe gaz; altfel, ai nevoie de o factură și o copie după cartea tehnică dacă instalezi o centrală termică electrică. E bine de știut că este posibil să trebuiască să îi despăgubiți pe vecinii debranșați care au contribuit la noua instalație de gaze;
proiectul tehnic de debranșare: trebuie să fie întocmit de un proiectant atestat de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în Instalație Sanitară și Instalație Termică. Conține raportul de expertiză tehnică, breviar de calcul cu soluția proiectată pentru echilibrarea coloanelor, referat de calitate al proiectului și descrierea situației actuale cu desenele necesare, semnate și ștampilate de proiectant;
factură și copie după aceasta pentru a dovedi achitarea proiectului de debranșare.

Avizul de debranșare costă 204 lei
Pregătirea și depunerea proiectului de debranșare poate costa în jur de 3.000 de lei, în funcție de tarifele practicate de specialistul angajat sau de negocierile cu firma specializată cu care colaborezi.

După completarea dosarului, acesta trebuie trimis pentru analiză și obținerea avizului tehnic de debranșare de la RADET, proces care implică o taxă de 204 lei.

Centrala termică trebuie să fie autorizată de ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor Sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). Această autorizație este obligatorie pentru toți cei care locuiesc la bloc, indiferent dacă centrala funcționează pe gaz sau cu combustibil solid sau lichid.

Autorizația este valabilă 2 ani

Autorizația ISCIR este valabilă timp de doi ani și atestă că sistemul de încălzire operează în parametri optimi, fiind compatibil cu rețelele de energie electrică, apă și gaz.

ISCIR, o agenție guvernamentală, va verifica sistemul și va acorda autorizația necesară pentru funcționarea în conformitate cu legislația. Înainte de a emite autorizația, specialistul ISCIR va efectua verificări ale sistemelor de protecție termică, va evalua funcționalitatea sistemului de reglare și va analiza tirajul și sistemul de evacuare a gazelor arse. De asemenea, se va verifica etanșeitatea instalației termice. Dacă toate cerințele sunt îndeplinite, reprezentantul ISCIR va completa avizul de funcționare.

Pentru centralele termice comune, responsabilitatea funcționării corecte revine Asociației de proprietari.

032
Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.