Știri

A fost admisă la Oxford, dar nu își poate plăti taxele: “Aici se oprește călătoria mea?”

Educația a fost afectată din cauza pandemiei, reprezentând unul dintre domeniile care a suferit cele mai multe modificări. Cu toate acestea, elevii au încercat să se adapteze și au făcut eforturi pentru a ține pasul și pentru a nu pierde nicio noțiune. Cel mai bun exemplu este Antonia Pănescu, o elevă de clasa a XII-a, care a fost admisă la Universitatea Oxford, dar nu își poate permite cheltuielile necesare.

Elevă din Constanța, viitoare studentă la Oxford

Antonia Pănescu, o elevă de clasa a XII-a, a primit vestea vieții ei: a fost admisă la Universitatea Oxford, unde urmează să studieze Biochimia. Povestea ei este una extrem de specială, dar și tristă, pentru că, după ce a învățat mult și a făcut eforturi să ajungă aici, nu își poate duce visul mai departe pentru că nu are bani.

Situația materială precară nu îi permite să suporte cheltuielile necesare pentru această universitate. Deși a muncit mult, a participat la olimpiade și tot felul de studii pentru a se perfecționa, se pare că visul ei este departe de a fi îndeplinit, pentru că familia ei este una modestă și nu poate suporta asemenea cheltuieli.

“Anii de muncă grea pentru Olimpiade mă pregătiseră pentru această provocare, întrucât îmi clădisem fundația necesară pentru a putea aprofunda în detaliu domeniul, informațiile acumulate ajutându-mă să înțeleg logic conceptele de nivel de facultate, din care am fost intervievată.

Am reușit, astfel, să fiu acceptată la universitatea la care visasem încă de când am auzit de existența ei. Și acum? Am muncit din greu, m-am dedicat, am făcut sacrificii, iar rezultatul a venit, conform poveței. Însă aici se oprește călătoria mea?”, a declarat Antonia.

În urma Brexitului, regulile pentru admiterea cetățenilor din UE la unități de învățământ s-au schimbat și costurile au crescut foarte mult. Astfel, taxa de 9000 de euro anual de la Oxpord a ajuns pentru un student străin la 37.500 de lire sterline pentru un an școlar, ceea ce duce costurile totale pentru facultate, master și traiul în Marea Britanie la fabuloasa sumă de 200.000 de lire sterline. Deși a încercat în diferite moduri, Antonia nu a făcut rost de bani.

Cine dorește să o ajute pentru a-și îndeplini visul, poate dona în următorul cont:

– Revolut: RO83 BREL 0005 5046 5137 0100, Antonia-Florina Pănescu

Antonia își ajută gratis colegii

Pe lângă faptul că este foarte inteligentă și muncitoare, Antonia este și o persoană bună. De-a lungul anilor școlari a participat la nenumărate Olimpiade și s-a calificat în etapa națională de 14 ori. Din 2020, Antonia Pănescu le oferă îndrumare colegilor care au nevoie de meditații la chimie sau biologie, pe platforma TeachU.ro, fără a cere vreo remunerație, pentru că înțelege câtă nevoie au și ei de ajutor.

Comments are closed.