Știri

A fost cutremur în judeţul Buzău. Explicația lui Gheorghe Mărmureanu

Astăzi a fost cutremur în judeţul Buzău, de 4 grade pe scara Richter. Seismul de duminică a avut loc la ora 11:52, conform informațiilor INFP.

Seismul s-a resimțit la 63 km E de Brasov, 82 km NE de Ploiesti, 110 km S de Bacau, 128 km V de Galati, 128 km V de Braila, 136 km N de Bucuresti, 150 km NE de Pitesti, 178 km E de Sibiu, 192 km SV de Iasi, 201 km N de Ruse.

”În ziua de 7 martie, la ora 11:52:29 (ora locală a României), s-a produs în Zona Seismică Vrancea, Buzău, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 140 km”, este mesajul de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Tot duminică, cutremur în Vrancea

Duminică dimineață, un alt cutremur a zguduit România. La ora 9.22, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 81, 50 kilometri, a avut loc un cutremur de magnitudine de 3.0 pe scara Richter.

Cutremurul s-a resimțit în următoarele: 87km S de Bacau, 88km E de Brasov, 109km NE de Ploiesti, 110km V de Galati, 114km NV de Braila, 159km N de Bucuresti, 166km SV de Iasi, 179km NE de Pitesti, 200km E de Sibiu, 212km SV de Chisinau.

Gheorghe Mărmureanu explică riscul seismic la care e expusă România

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului oferă explicații. Specialistul a declarat că, până în 2040, România nu va resimți niciun cutremur major.

Mărmureanu a explicat faptul că cele două cutremure înregistrate duminică, 7 martie, nu sunt periculoase. Deși apar mai multe cutremure mici, niciun seism major nu amenință țara noastră.

“Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea, din care face parte și județul Vaslui, nu sunt periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem. Nu au nici o relevanță, deaorece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter. În România sunt cutremure mici foarte multe, care pleacă din Vrancea, începând de la Botoșani și până la Turnu Severin, deci nu înseamnă că este vreun cutremur din vreo zonă separată ca Vaslui, tot din zona Vrancea vine. Așa că vasluienii pot sta liniștiți, că nu este nimic grav”, a declarat seismologul Gheorghe Mărmureanu.

Georghe Mărmureanu a explicat faptul că seismele urmează un anumit ciclu. De aceea, seimsologul consideră că România va mai sta liniștită încă 20 de ani. Abia atunci, plăcile tectonice se vor muta înspre țara noastră.

„În jur de 2040 este posibil să avem în România un cutremur foarte mare. E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate. Cutremurele noastre sunt puternic afectate de mișcarea Africii. Aceste cutremure care sunt se întâmplă din cauză că Africa se deplasează către Nord. Marea Mediterană va dispărea în câteva sute de mii de ani”, a zis Mărmureanu, pentru FANATIK.

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.