Știri

A murit actrița Luminița Gheorghiu. Doliu în lumea filmului românesc

Doliu în lumea filmului românsc. S-a stins din viață actrița Luminița Gheorghiu. A lăsat în urmă o carieră impresionantă. Era cunoscută, mai ales, pentru rolurile din Moromeții, Moartea domnului Lăzărescu și Poziția copilului.

S-a stins din viață actrița Luminița Gheorghiu

Actrița Luminița Gheorghiu s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. A fost una dintre cele mai mari actrițe din țara noastră, cu o carieră impresionantă în cinematografie.

Luminiţa Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar.

A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani.

În anul 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar între anii 1976 și 2003 a fost actriță a Teatrului Bulandra din București.

Cariera în film și-a început-o cu rolul Catrina din filmul Moromeții (1987). A devenit cunoscută o dată cu pelicula Moartea domnului Lăzărescu, filmul în regia lui Cristi Puiu, în care are rolul asistentei care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la celălalt.

Luminița Gheorghiu – carieră impresionantă

De-a lungul carierei sale, actrița Luminița Gheorghiu a primit numeroase premii și distincții. În 2006, de exemplu, a primit distincția Cea mai bună actriță într-un rol secundar, pentru rolul Mioarei Avram, din partea Asociației Criticilor de Film de la Los Angeles.

În 2010, la gala Gopo a filmelor românești ale anului 2009, a primit premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin pentru personajul Ana din filmul Francesca.

În 2013 a primit trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin pentru rolul mamei în pelicula Poziția copilului. Pentru același film, Poziția copilului, a primit Premiul Gopo de interpretare feminină pentru o actriță în rol principal dintr-un film românesc al anului 2013.

Comments are closed.