Magazin

Adevărul despre pâinea neagră. Mihaela Bilic demontează toate miturile

Consumul de pâine a fost dintotdeauna o provocare pentru cei care își doresc să aibă o alimentație sănătoasă și o siluetă de invidiat. De-a lungul timpului au fost multe discuții pe marginea acestui subiect și recomandări în privința tipului de pâine despre care se presupune că îngrașă mai puțin: pâinea neagră.

Mihaela Bilic explică cel de de pâine trebuie să mâncăm

Medicul specialist în nutriție atrage atenția că toate tipurile de pâine îngrașă la fel de mult, fie că vorbim de pâine albă, neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau maia, simplă sau cu semințe. În acest fel mitul pâinii negre ideale pentru păstrarea siluetei a fost demontat.

Mihaela Bilic spune că singura diferență dintre aceste tipuri de pâine constă în aportul de fibre sau tărâțe, care nu au nicio legătură cu consumul caloric.

Unii spun că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și în minerale; adevărat, doar că uită să spună că ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale- deci mare avantaj nutrițional nu există!, a explicat Mihaela Bilic.

Pâinea poate crea balonare și disconfort digestiv

Același medic specialist atrage atenția că există situații în care consumul de pâine poate crea balonare li disconfort digestiv. Acest lucru se întâmplă atunci când nu se respectă intervalul de 24-72 de ore necesar creșterii aluatului.

Mihaela Bilic a explicat că prin procesul de dospire cu drojdie sau cu maia, moleculele din structura glutenului sunt parțial desfăcute, și astfel pâinea va fi mai ușor de digerat.

Pâinea prăjită are mai multe calorii decât cea proaspătă. Dacă obișnuiați să consumați pâine prăjită cu gândul că îngrașă mai puțin, este bine să vă reconsiderați opțiunile. Medicul nutriționist a precizat că prin prăjire, pâinea pierde apă, devine mai ușoară, dar se concentrează în nutrienți, calorii: de la aproximativ 240cal/100g, prin uscare/deshidratare ajunge la 340cal.

Avantajul pâinii prăjite este că e mai ușor de digerat și nu balonează. Felia de pâine, fie ea proaspătă sau prăjită are tot 80 de calorii, mai spune Mihaela Bilic care atrage atenția să evităm să rumenim pâinea prea tare pentru că tot ce este ars conține acrilamidă și are efect toxic.

Comments are closed.