Magazin

Adopție pisici: ce trebuie să știi înainte de a avea o felină

Îți dorești să adopți o pisică, dar nu știi exact ce să faci. Înainte să contactezi un adăpost sau un alt stăpân de felină, asigură-te că înțelegi cum se îngrijește un animăluț de companie.

Spre deosebire de câini, pisicile sunt mai independente și nu au chiar așa multe nevoi. Asta nu înseamnă totuși că o pisică este o jucărie. Din contră, pisicile sunt sensibile și se atașează de stăpâni, deci au nevoie de atenția lor.

Iată de ce să ții cont când adopți o pisică

Îți prezentăm în continuare câteva aspecte după care să te ghidezi când adopți sau cumperi o pisică. Dacă ai experiență în acest subiect, așteptăm opiniile tale în comentarii!

De unde provine

Pe cât posibil, încearcă să găsești originile pisicii. Dacă o iei de la cineva, întreabă despre părinți, despre problemele lor de sănătate, dar și ale pisicii. Află, de asemenea, dacă e vaccinată, dacă a făcut vreun tratament, ce mâncare preferă și alte detalii. Dacă o iei de la un adăpost, vezi ce poți afla, iar dacă o găsești pe stradă mergi, neapărat la veterinar. Medicul îți poate spune, în linii mari, dacă pisica e sănătoasă, ce vârstă aproximativă are etc.

Observă

Este ideal dacă, la începutul relației voastre, îi poți acorda atenția ta totală. Vei putea observa, astfel, ce igienă are, dacă dă anumite semne de boală, dar și ce temperament are. Orice ți se pare nelalocul lui transmite veterinarului, căci la început nu poți diferenția o problemă de ceva normal pentru pisici.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

Vaccinuri, analize, sănătatea generală a pisicii

Medicul veterinar te va îndruma în acest sens. Asigură-te că e relativ aproape de casă, pentru a nu petrece mult timp pe drumuri până la cabinet. Cumpără o cușcă specială și lasă pisica să se obișnuiască cu ea, înainte de prima deplasare. La cabinetul veterinar vei face un carnet de sănătate pentru noua ta pisicuță. În el vor fi notate vaccinurile și eventualele intervenții. Medicul te va îndruma spre vaccinurile necesare, la început mai multe, dar apoi unul sau două pe an. De asemenea, la început e nevoie de unele analize, dar și de pastile anti-paraziți. Toate acestea sunt necesare pentru ca pisica ta să aibă o viață cât mai lungă și sănătoasă.

Disciplină, dar nu duritate

Vrei să adopți o pisică, dar îți e teamă că va distruge lucruri în casă? Acest lucru nu trebuie exclus, căci pisica este, până la urmă, un prădător. Totuși, poți evita aceste lucruri, folosind disciplina. Nu trebuie să fii dur și în niciun caz să bați pisica, dar e nevoie să repeți clar că unele lucruri sunt interzise. Te poți folosi de anumite recompense pentru când este ascultătoare, dar și de mici pedepse, precum un spray cu apă curată, pentru o alunga de unde nu are voie. Ca să nu fie tentată să zgârie mobila, de exemplu, pune-i la dispoziție un sisal destul de mare, unde să își ascută ghearele, dar și destule jucării.

Ce să cumperi când adopți o pisică

Un animal de companie înseamnă și investiție financiară. Pe lângă cheltuielile lunare cu nisipul pentru litieră și mâncare, vei avea nevoie și de un buget pentru veterinar și lucruri extra. După cum ziceam, e nevoie de un sisal și de jucării, de o litieră, dar și de un culcuș pentru ea. De multe ori, pisicile preferă să stea pe canapea, scaune sau pat, decât în culcușul lor, dar e bine să aibă și un loc special. De asemenea, îi vei mai lua boluri pentru apă și mâncare și poate o perie, mai ales dacă blănița ei este lungă.

De ce să ții cont înainte de a lua o pisică

Ultimele detalii înainte de a merge să îți iei felina sunt: timpul și alergiile. Asigură-te că ai destul timp cât să îi acorzi atenție, să o mângâi și să te joci cu ea. Va deveni un membru al familiei tale și trebuie să îi dai aceeași importanță ca și unui om. De asemenea, asigură-te că nu ai alergii, pentru că ar fi extrem de supărător să te atașezi de pisică și să descoperi că îți face rău, din punct de vedere al sănătății. Consultă-te cu medicul dacă știi că ești sensibil sau petrece timp la prieteni cu pisici să vezi cum reacționezi, în cazul în care nu ai nicio alergie cunoscută.

Sperăm că sfaturile au fost de folosi și reprezintă un prim pas spre adopția unei pisici în casa ta!

Furtună Cristiana
Experiență de 10 în presa din România. Reporter și redactor la o televiziune locală din Galați, iar după ce a descoperit presa online, a ocupat mai multe poziții la publicații online: redactor, social media manager, editor coordonator.

    Comments are closed.