Știri

Ajutor din partea statului pentru acești români. Ministrul Muncii a dat toate detaliile

Ministrul Muncii a anunțat măsuri noi ce îi vizează pe românii care beneficiază de ajutoare sociale. Acestea vizează formarea lor în vederea intrării în câmpul muncii și reducerea șomajului în rândul tinerilor NEET. Termenul NEET se folosește pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. De asemenea, au fost stabilite noi condiții pe care trebuie să le respecte cei care vor să primească ajutor social din partea statului.

Cum vrea Ministrul Muncii să-i stimuleze pe cei cu ajutor social să se angajeze

Raluca Turcan a anunțat că ministerul pe care îl conduce a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care urmărește stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social.

Totodată oficialii au în vedere prevenirea dependenţei acestora de ajutorul primit din partea statului,  pentru că această problemă este de actualitate, dar și introducerea unor măsuri care să contribuie la consolidarea ocupării forţei de muncă.

Ministrul Muncii a mai spus că și-a propus să reducă șomajul în rândul tinerilor care nu au loc de muncă, care nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.

Raluca Turcan a menționat că la începutul acestui an a fost derulată o campanie în care s-a verificat modul în care se stabilește și se acordă ajutorul social.

Dincolo de aspectele evidenţiate, care ţin de nevoia de instruire şcolară şi calificare profesională pentru cei apţi de muncă din familiile vulnerabile, s-a constatat şi necesitatea introducerii de stimulente pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor apţi de muncă, a spus Raluca Turcan.

Ajutor din partea statului încă șase luni de la angajarea asistatului social

O noutate care îi va bucura pe cei care primesc ajutor social din partea statului este că dacă se vor angaja vor continua să primească acei bani încă șase luni de la angajare.

De asemenea, în cazul în care contractul de muncă încetează din iniţiativa angajatorului, în mai puţin de 24 de luni, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor constitui debit şi nu vor fi recuperate. În sens invers, dacă acel contract încetează din motive imputabile angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă.

Se dorește, astfel, încurajarea celor care primesc ajutor social, să intre în câmpul muncii, să devină salariați și să nu se mai mulțumească cu confortul pe care îl au grație sprijinului din partea autorităților.

Concret, guvernanții vorbesc despre o dependență pe care beneficiarii de ajutor social o pot dezvolta față de acea sumă lunară pe care statul român le-o acordă.

Cei care primesc ajutor social deși sunt apți de muncă vor fi obligați să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, din șase în șase luni, sau ori de câte ori le este cerut acest lucru, pentru a li se aplica măsuri de integrare pe piaţa muncii.

Comments are closed.