Știri

Ajutor financiar pentru acești români. În ce condiții poți primii banii

Vești bune pentru fermierii din România. Se dau bani de la stat! Noul ministru al Agriculturii a anunțat că va fi reluat un program foarte important pentru această categorie de români. Fermierii vor fi susținuți de către stat ca să crească și mai mult producția.

Bani de la stat pentru fermierii români

În următoarea perioadă va fi readus în atenție programul Tomata, după cum a anunțat Adrian Chesnoiu, noul ministru al Agriculturii. Acesta a realizat deja mai multe vizite în teren unde a discutat cu fermierii români despre principalele provocări și probleme pe care le întâmpină. Împreună cu premierul Nicolae Ciucă, Chesnoiu a convenit să stabilească un mecanism de consultare permanentă, cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor și agricultorilor români.

Vom relua programul tomata şi vom susţine acele legume care arată un deficit în piaţa românească în anumite perioade, astfel încât să le furnizăm românilor legume şi produse romanești, astfel încât să nu mai fim dependenți de cele din import, promite noul ministru al Agriculturii.

Cu privire la scumpirea prețurilor la energie și hrana pentru animale, Adrian Chesnoiu a declarat că are în vedere implementarea unor măsuri care să diminueze aceste costuri și să susțină agricultura româneasca pentru ca populația să nu mai fie dependentă de alimentele din import.

Cum funcționează programul Tomata

Programul Tomata a fost lansat în anul 2017 și s-a desfășurat pe o perioadă de patru ani. Ulterior s-a extins și a cuprins alte patru legume: varză, vinete, castraveți și ardei. Acest program este menit să scadă importurile de legume.

Din nefericire, impactul său nu a fost cel scontat. Nu numai că au crescut importurile, dar au fost descoperite și foarte multe cazuri de fraudă. În perioada 2017-2020, Ministrul Agriculturii a cheltuit aproximativ 172 de milioane de euro pentru acest program, însă în piață nu au apărut rezultatele așteptate.

Tomata va fi reluat în 2022 pe modelul celui anterior, cu anumite îmbunătățiri, promite noul ministru al Agriculturii. Prin intermediul acestui program se acordă un ajutor de minimis în valoare de 3.000 de euro pe beneficiar, pe an.

Adrian Chesnoiu a anunțat că fermierii vor avea la dispoziţie în timp util, actul normativ astfel încât să ştie exact cum să-şi gestioneze producţia, plantarea şi când să vină cu roşiile scoase din producţia timpurie.

Comments are closed.