Știri externe

Alegeri anticipate în Republica Moldova. Parlamentul ar putea fi dizolvat

Problemele în plan politic au început să apară și în Republica Moldova. După ce șefa statului, Maia Sandu, a a sesizat Curtea Constituțională în luna martie, instituția a decis, joi după-amiază, că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat și că s-au întrunit toate elementele constituționale în acest sens.

Alegeri anticipate la Chișinău

În urma sesizării șefei statului, Maia Sandu, Curtea Consituțională a Republicii Moldova a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, ceea ce înseamnă că va fi ales un nou Executiv. Avizul Curții este definitiv și nu poate fi atacat în nicio altă instanță de judecată.

”Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a, imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile art.85 din Constituție. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, a declarat președintele CCM, Domnica Manole.

În luna martie a acestui an, Maia Sandu a depus o cerere la CC ca urmare a încercărilor repetate și eșuate de a găsi un premier acceptat de Parlament. Mai mult, ea acuză că majoritatea parlamentară protejează grupările corupte şi nu caută soluţii pentru oameni, ci își apără propriile interese.

După demisia Guvernului Chicu la 23 decembrie, Maia a propus două candidaturi pentru funcția de premier, dar niciuna nu a fost acceptată. Situația politică din țară a determinat-o pe Maia Sandu să recurgă la această mișcare importantă pentru statul pe care îl conduce.

Maia Sandu a venit singură în fața Curții Constituționale pentru a-și susține punctul de vedere, considerând că așa dă dovadă de respect față de această instituție. Șefa statului urmează să dizolve Parlamentul și să anunțe data la care urmează să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

Maia Sandu, aspru criticată

Președintele partidului pro-rus și anti-reformist PSRM, Igor Dodon, a declarat că el nu va recunoaște decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova, pe motiv că ceea ce se întâmplă este, de fapt, încercarea Maiei Sandu “de uzurpare a puterii de către Maia Sandu folosind trei judecători ai Curții Constituționale în stilul unui oligarh fugar”.

 

Comments are closed.