Știri externe

Aleksei Navalnîi, nominalizat de Lech Walesa la premiul Nobel pentru pace

Lech Walesa, fost președinte polonez și laureat al premiului Nobel, l-a nominalizat pe Aleksei Navalnîi pentru acordarea acestei distincţii, relatează Agerpres.

Aleksei Navalnîi l-a impresionat profund pe Lech Walesa

Fostul președinte polonez a trimis o scrisoare către Comitetul nobel norvegian prin care laudă „curajul şi eforturile lui Navalnîi îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic şi opoziţia faţă de regimul rus tot mai autoritar”.

Laureatul premiului Nobel pentru pace a făcut chiar o comparație între el și Aleksei Navalnîi, despre care spune că duce o luptă aprigă împotriva totalitarismului, așa cum și el a făcut de-a lungul timpului.

„Navalnîi luptă împotriva totalitarismului pentru ideile de democraţie, drepturi şi libertăţi fundamentale, la fel cum am luptat şi eu cu decenii în urmă în Polonia comunistă”, a mai scris Walesa.

În luna ianuarie Aleksei Navalnîi s-a întors în rusia, după ce a stat vreme îndelungată în Germania, la tratament. Acesta s-a recuperat dupăc e a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok.

Navalnâi a fost reținut imediat de cum a intrat pe teritoriul rusesc. Marți un tribunalul a decis că el trebuie să execute o pedeaspă de trei ani și jumătate pentru că nu a luat legătura cu autoritățile penale, deși se afla la tratament în Germania iar starea sa de sănătate era una precară.

În anul 2014 Aleksei Navalnîi a primit o condamnare cu suspendare într-un caz de fraudă. Acesta a acuzat atunci că decizia este una strict politică. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat că sentința de la momentul respectiv a implicat proceduri „arbitrare şi incorecte”.

Lech Walesa, fostul preşedinte polonez şi lider al sindicatului Solidaritatea a primit premiul Nobel pentru pace în anul 1983.

Comments are closed.