Știri

Alertă alimentară! Ce pericol se ascunde în citricele pe care le consumăm

În ultima perioadă au fost emise mai multe alerte alimentare, cu privire la anumite produse care nu sunt deloc sănătoase și ne pun în pericol sănătatea. Aflăm acum că lămâile și mandarinele, cele mai consumate citrice, conțin substanțe extrem de periculoase.

Pericolul din citrice

Magazinele sunt în alertă, după ce s-a descoperit că mai multe fructe au fost infestate. O cantitate mare de lămâi și de mandarine, provenite din Turcia, au fost depistate cu doze mult prea mari de pesticide. Doar aceste fructe au fost verificate, dar specialiștii spun că multe altele pot fi contaminate.

După ce au efectuat controale în acest sens, reprezentanții țării au decis suspendarea importurilor de lămâi turcești de la compania Gonder Soguk și totodată suspendarea importurilor de mandarine din Turcia. Se pare că fructele conțin o cantitate mult prea mare de pesticide, care poate provoca infecții grave.

”Începând cu data de 3 noiembrie 2021, importurile acestor produse alimentare specificate, lămâi, sunt interzise pe teritoriul Federației Ruse pentru a preveni apariția și răspândirea bolilor neinfecțioase în masă (intoxicaţii alimentare) în rândul populației Federației Ruse”, anunţă Rospotrebnadzor pe site-ul instituţiei.

Amintim că o situație similară s-a produs și în România în urmă cu câteva săptămâni, când autoritățile sanitare au anunțat că au fost descoperite mai multe fructe care au depășit limita de pesticide admisă. Era vorba tpt despre

Fructele din Turcia, pline de pesticide

Pesticidele găsite în lămâi și mandarine sunt extrem de multe și pot afecta sănătatea oamenilor, motiv pentru care au fost interzise. Conform specialiștilor, concentrația pesticidului a depășit nivelul maxim admis, motiv pentru care nu mai sunt destinate consumului.

Nu este prima dată când Turcia se află într-o astfel de situații, pentru că a primit de multe ori acuzații. Și pe teritoriul României au existat astfel de avertismente în legătură cu aceste citrice, mai ales la începutul anului și la finalul verii. Vizate au fost portocalele, lămâile și mandarinele din Turcia, acest stat fiind principalul care exportă aceste fructe la noi în țară.

Mihai Ponea, directorul Direcției pentru Siguranța Alimentelor, susține că este o situație alarmantă la nivel internațional, având în vedere că se apropie sezonul rece, când sunt consumate tot mai mult mandarine, portocale sau lămâi.

Comments are closed.