Știri

Alertă ANM cod Galben pentru mai mult de jumătate din țară. România acaparată de ploi cu grindină

Alertă ANM pentru mai mult de jumătate din țară. Precipitațiile acaparează România. Meteorologii au emis un cod galben valabil de marți, 25 mai, de la orele 15.00, până joi, 27 mai la orele 20.00. Sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică, mai exact ploi torențiale, cu grindină și descărcări electrice.

Cod galben de ploi – 25 – 27 mai 2021

România intră sub imperiul ploilor. Conform atenționării cod galben emisă de către meteorologi, vremea se va menține instabilă în toată această săptămână.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în vestul și nord-vestul țării, seara și noaptea de marți spre miercuri (25/26 mai) în sud-vest, centru și nord-est, apoi cu precădere în sud, centru și est.

Această instabilitate se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, izolat căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Potrivit prognozei, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30…35 l/mp.

Important de menționat este că astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată

O altă atenționare de tip cod galben a fost emisă de specialiștii ANM pentru intervalul 25 mai, ora 15.00-26 mai ora 11.00. Fenomenele vizează tot instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și în vestul și nordul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial.

Alertă ANM cod Galben pentru mai mult de jumătate din țară. România acaparată de ploi cu grindină

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări la munte, în special la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, cu rafale ce vor depăși 80…90 km/h.

Se pare că vremea continuă să fie capricioasă. Meteorologii au anunțat oscilații de temperatură și în luna iunie 2021, când zilele călduroase vor alterna cu cele reci. O încălzire a vremii a fost prognozată pentru a doua parte a lunii iunie 2021.

Comments are closed.