Știri

Alertă ANM de vreme rea! Cod portocaliu de ninsori și viscol în mai multe județe

Vremea este extrem de schimbătoare la noi în țară. Temperaturile mult prea ridicate pentru această perioadă corelează cu cele extrem de scăzute, dar se pare că lucrurile se schimbă din nou acum. Meteorologii ANM au transmis un nou avertisment de vremea rea, mai exact un cod portocaliu de ninsori valabil în mai multe județe.

Ninsori puternice în mai multe județe

Vremea este foarte schimbătoare la noi în țară și lucrurile se schimbă rapid. În prezent, este deja activă o avertizare de vreme re. Mai multe zone montane se află marți, până la ora 20.00, sub coduri galben și portocaliu de viscol, cu posibilitatea ca acestea să se prelungească.

Dacă zilele acestea ne-am bucurat de soare în aproape toată țara și de o atmosferă extrem de plăcută, se pare că lucrurile s-au schimbat rapid. Specialiștii au anunțat că,  până la ora 20:00, Dobrogea, estul Munteniei, Moldova, Carpații Meridionali și de Curbură se află sub cod portocaliu de viscol puternic, cu rafale de peste 140 km/h, zăpadă fiind troienită și vizibilitatea semnificativ scăzută.

Vezi și: Se schimbă vremea în România! Temperaturi șocante zilele care vin

Conform codului portocaliu, se pare că lucrurile vor fi destul de grave până marți seară, dar și miercuri dimineața se va menține aceeași atmosferă. Astfel, la altitudini de peste 1600 m în Carpații Meridionali și de Curbură, vântul va sufla tare, cu rafale de peste 120…140 km/h, va fi viscol puternic, zăpadă troienită și vizibilitate foarte scăzută.

Cod roșu de vânt

Zăpadă viscolită va împiedica circulația mașinilor. Șoferii sunt sfătuiți să aibă o atenție sporită la drum, pentru că se pot întâmpla accidente grave.

Al doilea cod galben atenționează că vântul se va intensifica treptat, la început în Dobrogea și în estul Munteniei, apoi și în Moldova, cu rafale de 55…65 km/h și pe suprafețe restrânse de peste 70 km/h.

Mai multe județe din România se află în aceste momente sub cod roșu de vânt puternic. Mai multe vijelii sunt anunțate pentru perioada următoare și oamenii sunt sfătuiți să evite deplasările dacă nu sunt tocmai necesare.

Comments are closed.