Știri

Alertă ANM: disconfort termic ridicat și vijelii în mai multe județe

Ziua și atenționarea ANM. Marți, 3 august, meteorologii au emis noi alerte de vreme rea care vizează mai multe județe din țară. Este în vigoare o atenționare meteorologică de tip cod galben de disconfort termic ridicat, valabilă pentru 3, 4 și 5 august.

Cod galben de disconfort termic ridicat

Potrivit meteorologilor, local în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

Tot marți, 3 august, a fost emisă și o atenționare meteo cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă în intervalul 3 august, ora 10.00 – 4 august, ora 10.00.

În intervalul menționat, local la munte, în Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-45 l/mp.

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie atrag atenția că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Prognoza meteo pentru perioada 2 – 15 august 2021

Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni, adică prima jumătate din luna august. Potrivit prognozei, spre deosebire de săptămânile anterioare, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ponderate, cu maxime diurne, în medie, de 26-30 de grade Celsius. După data de 10 august, temperaturile se vor apropia de normalul pentru această perioadă, adică 26-29 grade Celsius.

Precipitațiile vor apărea în zilele de 5 și 6 august și vor fi, în general, însemnate cantitativ. După data de 10 august se vor semnala fenomene de instabilitate atmosferică.

Comments are closed.