Știri

UPDATE Cod portocaliu de ploi! Alertă ANM! Se întorc ploile și grindina

Ziua de sâmbătă începe cu o nouă alertă din partea meteorologilor. Se întorc ploile și grindina, iar specialiștii ANM au emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce vizează mai multe județe din nordul și vestul teritoriului.

Până la ora 00:00, în noapte de sâmbătă spre duminică ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someş – afluenţi aferenţi sectorului aval S.H. Dej – amonte confluenţă cu râul Lăpuş, Crasna – bazin amonte S.H. Supuru de Jos, judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare.

În ziua de duminică, instabilitatea persistă în regiunile intracarpatice, unde vor fi și alte seri de averse, cu tunete, fulgere şi intensificări de vânt. ANM arată că vremea va fi foarte caldă, cu câţiva nori de ploaie mai pe seară, iar în vestul Olteniei vor fi atinse temperaturi de 35-36 de grade, la umbră.

Astfel, duminică, 11 iulie, vremea va fi călduroasă, iar în regiunile sudice, sud-estice şi pe suprafeţe mici în restul teritoriului, disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales ziua, în nord-vest, local în vest şi în zonele de munte şi izolat în restul teritoriului.

Cod portocaliu de ploi

Codul portocaliu este valabil sâmbătă, 10 iulie, în intervalul orar 14.10 – 15.00.

Sunt vizate: Județul Sălaj: Zalău, Românași, Meseșenii de Jos, Fildu de Jos, Treznea; Județul Cluj: Huedin, Mănăstireni, Sâncraiu, Izvoru Crișului;

Potrivit meteorologilor, se vor semnala averse ce vor depăși 35-40 l/mp, descărcări electrice frecvente, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de dimensiuni medii.

Codul portocaliu este valabil și pentru: județul Hunedoara: Brad, Buceș, Bucureșci, Blăjeni, Ribița, Balșa și Bulzeștii de Sus.

Județul Alba: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Almașu Mare, Bucium, Vadu Moților, Ciuruleasa, Mogoș, Întregalde.

Alertă ANM. Cod galben de instabilitate termică

Codul galben este valabil sâmbătă, 10 iulie, în intervalul orar 10.00 – 22.00.În intervalul menționat, în zona Carpaților Occidentali, sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei, precum și local în Carpații Meridionali și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină.

De asemenea, meteorologii anunță că în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20-40 l/mp.

De menționat este că astfel de fenomene se vor semnala și în restul Banatului, Crișanei, Maramureșului, precum și în nordul și vestul Transilvaniei, dar pe arii mai restrânse.

Disconfortul termic se va menține ridicat, sâmbătă și duminică, pe alocuri în zonele de câmpie, iar la începutul săptâmânii viitoare va fi în intensificare și extindere.

Fenomenele meteo prognozate în codul galben

În codul galben, fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, temperaturi extreme) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Vremea se menține în continuare caldă, cu temperaturi extreme și disconfort termic accentuat.

Prognoza meteo la munte

Potrivit meteorologilor, la munte, variațiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative pe tot parcursul intervalului, vremea menținându-se caldă până în jurul datei de 14 iulie, când media maximelor se va situa în jurul a 22 de grade.

Până pe 18 iulie, temperaturile maxime vor avea tendința de scădere
spre o medie de 19-20 de grade. Temperaturile minime vor avea variații ușoare pe parcursul celor două săptămâni, iar media acestora va oscila între 11 și 13 grade.

În ceea ce privește ploile, de menționat este că acestea își vor face simțită prezența mai ales după data de 13 iulie, când vor fi posibile averse torențiale și cantități importante de apă.

Comments are closed.