Știri

Alertă ANM. Un val de căldură lovește puternic România

Alertă ANM. După ploile abundente din ultimele zile, meteorologii ne anunță că România va fi lovită puternic de un val de căldură. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis două atenționări de vreme severă în țara noastră.

Instabilitate termică și caniculă în România

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile ne vom confrunta cu instabilitate termică accentuată și un val de caniculă care va pune stăpânire pe cea mai mare parte a țării.

Atenționarea pentru caniculă este valabilă în intervalul 7-11 iulie. Valul de căldură se va intensifica în regiunile vestice și sud-vestice, unde va fi caniculă și disconfort termic accentuat. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic va fi în creștere, îndeosebi în sud.

Marți, 6 iulie, până la orele 23.00 este în vigoare o atenționare meteorologică de instabilitate atmosferică. Potrivit specialiștilor ANM, în intervalul menționat local în estul, sud-estul și parțial în centrul țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20-30 l/mp.

Prognoza meteo la munte

Cum va fi vremea la munte în următoarea perioadă. Meteorologii au emis prognoza pentru perioada 5-18 iulie 2021. Variațiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative pe tot parcursul intervalului, vremea menținându-se caldă mai ales în intervalul 7-14 iulie, când media maximelor se va situa în jurul a 22 de grade.

Până la sfârșitul intervalului, temperaturile maxime vor avea tendința de scădere
spre o medie de 19-20 de grade. Temperaturile minime vor avea variații ușoare pe parcursul celor două săptămâni, iar media acestora va oscila între 11 și 13 grade.

Meteorologii anunță că probabilitatea de apariție a manifestărilor specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată în intervalul 5-8 iulie, dar mai ales după data de 13 iulie, când vor fi posibile averse torențiale și cantități importante de apă.

Comments are closed.