Media

Alertă meteo ANM. Cod galben de vijelii, grindină și caniculă

Vremea este extrem de ciudată în toată țara și se pare că este cel mai călduros an din istorie, așa cum zic specialiștii. Câteva zile au fost marcate de temperaturi extrem de ridicate și se pare că aceste călduri continuă să lovească România, dar asta nu e tot. Vremea este una la extreme, pentru că au fost anunțate și vijelii, grindină și caniculă.

Avertizare ANM România

Urmează trei zile în care fenomenele meteo extreme împart țara în două din punct de vedere meteorologic, pentru că vremea va fi exact la extreme. Meteorologii au emis luni mai multe avertismente de vreme instabilă, cu ploi torențiale, vijelii și grindină, dar și de caniculă și disconfort termic accentuat.

Atenționarea Cod galben intră în vigoare, luni, la ora 11 și va fi în vigoare până la ora 23.00. În tot acest timp, în cea mai mare parte a zonei montane, în Moldova, nordul și estul Munteniei și local în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Conform meteorologilor, vom avea parte de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. Este vorba de cantități considerabile de ploaie, de peste 25…40 l/mp, în special în Crișana, Maramureș și Transilvania.

Caniculă în România

Meteorologii ANm au emis o avertizare de caniculă şapte judeţe din vestul şi sud-vestul României se află. Timp de trei zile, un val de căldură va fi prezent în aceste zone, precum și un disconfort termic ridicat și caniculă puternică. Judeţele vizate sunt Bihor, Arad, Timiş, Caraș-Severin, Mehedinţi, Dolj şi Olt, iar Codul galben va fi în vigoare timp de 3 zile, pe 12, 13 si 14 iulie.

În intervalul menționat, valul de căldură se va intensifica în vest și sud-vest, iar disconfortul termic va crește în cea mai mare parte a țării. Nu sunt anunțate deloc ploi și disconfortul se va simți și pe timpul nopții.

În Crișana, Banat, în vestul și sudul Olteniei vremea va deveni caniculară, cu temperaturi maxime, luni, de 34-36 de grade Celsius, apoi de 37-39 de grade. La soare, temperaturile vor fi și de peste 40 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Această atmosferă persistă deja de zile bune, mai ales în Oltenia, unde aerul este irespirabil de cele mai multe ori.

Comments are closed.