Știri

Alexandru Rafila, avertisment important pentru români: “Nu putem tolera încălcarea restricțiilor!”

Situația din țara noastră continuă să fie una destul de dificilă, dar sunt semne că lucrurile sunt sub control și evoluează spre bine. Au fost relaxate restricțiile, dar autoritățile avertizează că pericolul nu a trecut și încă este necesară respectarea strictă a unor măsuri bine stabilite.

Rafila, semnal de alarmă pentru români

Autoritățile au decis, în urma unei ședințe, să relaxeze restricțiile în jurul sărbătorilor de iarnă. Este un motiv de bucurie pentru românii care s-au declarat nemulțumiți de regulile pe care au fost nevoiți să le respecte până acum, dar se pare că pericolul nu a trecut.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune că românii trebuie să fie în continuare responsabili și să se concentreze pe restricțiile valabile în continuare, pentru că România nu își permite o tragedie, o creștere bruscă a numărului de cazuri. Medicul susține că este importantă comunicarea și le cere autorităților să le transmită mesajele importante oamenilor, iar aceștia să le ia în seamă.

“Faptul că sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituţii care organizează evenimente, pe de o parte, şi că s-a ridicat interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii pentru anumite categorii de persoane ar trebui să fie un factor încurajator şi pentru respectarea strictă a măsurilor. Cred că este lucrul cel mai important, pe care ar trebui să îl discutăm în comunicarea publică, pentru că înlesnirea unora dintre restricţii trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor acestor prevederi”, a spus el.

Rafila a adus în discuţie inclusiv cadrul legal referitor la sancţionarea celor care încalcă restricţiile prevăzute, pentru a preîntâmpină un nou val de îmbolnăviri. Rafila le cere operatorilor economici să aibă grijă de afacerile lor, să respecte programul și normele de igienă.

Sărbători fără restricții

Din 9 decembrie se relaxează mai multe restricții. Astfel, magazinele vor fi deschise până la ora 23, iar în mall-uri va fi permis accesul și cu test negativ. De altfel, și persoanele nevaccinate vor avea voie să circule noaptea și nu vor mai ține cont de restricții în acest sens.

De altfel, sunt permise petrecerile în stradă de Crăciun și Revelion, precum și în restaurante. Nu mai există program la operatorii economici cu ocazia acestor sărbători, dar cu condiția de a fi ocupate doar 50% dintre locuri.

Comments are closed.