Știri Sănătate

Alexandru Rafila, despre cazul de hepatită gravă din România: Nu sunt cazuri confirmate pentru că nu cunoaștem cauza

Un nou tip de hepatită ar fi lovit țara noastră, la scurt timp după ce am scăpat de pandemia de coronavirus care ne-a distrus complet viețile. Se pare că un copil ar putea fi infectat cu această boală grea, dar momentan se fac doar cercetări si nu pot începe campaniile de prevenire.

Alexandru Rafila, mesaj important pentru români

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult de noul tip de hepatită care apare la copii, dar a cărui cauză nu este cunoscută. Tot mai multe cazuri au fost identificate la nivel mondial, iar primul a apărut și în România la începutul lunii mai, la o fetiță de doar 5 ani.

Vezi și: Cel mai mare dezastru se apropie! Avertisment de ultimă oră de la ONU: Nu s-a mai întâmplat așa ceva

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cazul de hepatită acută de origine necunoscută la copii. Pentru că nu există multe informații despre acest caz, este catalogat drept unul probabil și nu pot începe campaniile de prevenire și informare până când nu este ceva sigur.

“Nu sunt cazuri confirmate pentru că nu cunoaștem cauza, confirmarea înseamnă să cunoști cauza, cazul probabil grupează copii care prezintă hepatită severă, cu transaminaze foarte mari, cu icter, cu insuficiență hepatică, dar atâta timp cât nu cunoaștem cauza, nu putem să discutăm despre o confirmare din puntul de vedere al unei cauze, în momentul de față vedem doar consecințele unei posibile infecții, de exemplu hepatita severă”, a declarat Rafila la radio.

Hepatita necunoscută a lovit România

Misterioasa hepatită care afectează grav copiii a ajuns și în România. Până acum a îmbolnăvit o mulțime de copii la nivel mondial, iar unul chiar a fost ucis din această cauză, în timp ce 17 au avut nevoie de transplant de ficat. OMS anunță că un singur caz a fost înregistrat, deocamdată, în țara noastră, dar încă nu a fost confirmat și nici nu se știe cauza.
Până pe 21 aprilie 2022 au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor, conform studiilor. Se pare că nu se cunosc cauzele de unde ar fi putut contracta boala, dar cert este că nu a călătorit în străinătate și nu are legătură cu celelalte cazuri raportate de specialiști.

Comments are closed.