Știri

Alocații europene pentru români. Despre ce sumă este vorba. Puțini știu că au dreptul

Românii care lucrează în străinătate au un drept despre care foarte puțini dintre ei știu. Ei pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro. Din nefericire, doar unii dintre ei cunosc asta și astfel, mulți se încadrează, dar nu beneficiază de acești bani.

Alocații europene pentru români

Există un suport financiar de care pot beneficia românii care lucrează în străinătate. Este vorba despre o alocație europeană între 100 și 160 de euro pe care o pot primi cei care au copii și muncesc peste hotare.

Tot ce trebuie să facă este să depună un formular la Agenția Națională pentru Prestații Sociale. Este vorba despre formularul E411 și se numește Cerere de informații privind dreptul la prestații familiale în statul de reședință al membrilor familiei.

Toți românii care lucrează în afară legal și au reședința pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision.

Este un fel de alocație despre care foarte puțini dintre români știu. Se poate obține și retroactiv pe un termen de la 1 până la 3 ani.

În ceea ce privește alocațiile pentru copii oferite de statul român, despre acestea există informația că se majorează în ianuarie 2022, după cum urmează:

486 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap);

243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora;

486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Următoarea majorare a alocațiilor va fi în 2022

Majorările erau anunțate inițial pentru luna iulie a acestui an. Ulterior Executivul a amânat etapa a treia din luna iulie 2021 pentru luna ianuarie 2022, renunțând etapele de majorare 4 și 5, respectiv ianuarie și iulie 2022.

La acest moment, în România, după majorarea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la doi ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între doi şi 18 ani.

Comments are closed.