Știri

Alocațiile nu mai cresc în iulie 2021. Următoarea majorare ar putea avea loc abia anul următor

Alocațiile copiilor reprezintă unul dintre cele mai controversate subiecte ale momentului. Se discută tot mai mult despre majorarea acestui venit, despre care s-a stabilit că va crește în cinci etape. Două dintre ele au avut deja loc, ar se pare că la a treia, care ar fi fost programată pentru iulie 2021, s-a renunțat.

Nu mai crește alocația în 2021

Creșterea alocațiilor copiilor nu va mai avea loc de la data de 1 iulie, așa cum s-a stabilit. Marți, Comisia de Muncă din Parlamentul României a respins amendamentul care prevedea creșterea alocațiilor cu 20% începând cu luna viitoare.

La votul de marţi, au fost 8 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă”. Astfel, prin acest vot, s-a respins majorarea alocaţiilor cu 20% de la 1 iulie. Astfel, cea de-a treia etapă către planul final, dublarea alocațiilor, nu va avea loc la data stabilită din cauza lipsei de resurse.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat încă din luna mai că nu există resurse care să permită încă o creștere a alocațiilor în acest an, ci abia anul viitor, în 2022. Dacă alocațiile ar fi crescute acum, nu ar mai putea beneficia de majorare în ianuarie, ceea ce înseamnă că situația este aceeași.

„PNL și nu numai PNL, majoritatea coaliției, a hotărât o formă la Senat prin care majorarea alocațiilor s-a făcut numai de la 1 ianuarie. Ca să fim cinstiți, nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creștere a alocațiilor în acest an dacă vrem să le creștem și la anul. Ca atare, noi susținem ca formula de creștere a alocațiilor care s-a făcut de la 1 ianuarie să nu se mai facă de la 1 iulie, ci de la anul”, spunea Ludovic Orban.

Cât valorează în prezent alocația

La data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.123/2020, care stabilea creșterea în cinci etape, cuantumul alocației de stat pentru copii aflat în plată era:

  • 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap; așadar, majorarea reprezentând 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, este de 58 lei ((600-311)*20%= 58);
  • 156 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani; așadar, majorarea reprezentând 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 300 lei, este de 29 lei ((300-156)*20%= 29).

Prima creștere a avut loc în august 2020, cu 20 de puncte procentuale, cuantumul alocației devenind 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Începând cu 1 ianuarie 2021, s-a acordat a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocației devenind 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Comments are closed.