Știri

Amenzi uriașe pentru românii care fac asta. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat

Se dă lege în România! Prin intermediul unui proiect care a fost deja adoptat de Senat, cresc semnificativ amenzile pentru românii care și-au făcut un obicei din a folosi graffiti-uri pe clădiri, garduri, sau ale obiecte din spațiile publice. Proiectul care vizează sancțiuni mai aspre, a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților unde va primi votul decisiv.

Amenzi mari pentru cei care fac graffiti pe ziduri și garduri

Potrivit proiectului, amenzile pentru cei care au acest obicei de a face graffiti în spațiile publice vor crește de până la 12 ori. Cei vizați vor fi nevoiți să plătească și costurile readucerii la normal a suprafeței pe care au desenat-o sau inscripționat-o. În prezent amenzile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 100 și 500 de lei.

Amenzi uriașe pentru românii care au acest obicei. Proiectul de legea a fost adoptat de Senat

Potrivit avocat.net, propunerea legislativă vrea să introducă în Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor împotriva ordinii și liniștii publice amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 lei pentru imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereții clădirilor, gardurilor sau alte obiecte aflate în locuri publice.

Cei care vor primi amenzi pentru desenele de pe le-au făcut pe garduri, clădiri, monumente istorice, vor fi nevoiți să șteargă tot și să readucă suprafața colorată la starea ei inițială. Potrivit actului normativ, reparația trebuie făcută în termen de 15 zile calendaristice de la data când măsura complementară a devenit executorie.

Amenzi uriașe pentru românii care au acest obicei. Proiectul de legea a fost adoptat de Senat

Amenzi uriașe pentru românii care au acest obicei. Proiectul de legea a fost adoptat de Senat

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie adoptată și de către Camera Deputaților, apoi promulgată de către președintele Klaus Iohannis prin decret prezidențial și apoi publicată în Monitorul Oficial.

Amenzi mari pentru graffiti ilegal

În cazul în care noua lege va intra în vigoare, amenzile pentru cei care fac graffiti ilegal nu vor mai fi cuprinse între 100 și 500 de lei, ci între 3.000 și 6.000 de lei. Cei care vor vandaliza pereții vor fi obligați să refacă și să citească în stare inițială bunul la 15 zile de la data executorie.

Scopul propunerii este descurajarea autorilor de graffiti care distrug pereții fațadele clădirilor. În ultimii ani fenomenul a luat amploare și tot mai multe clădiri, între care și monumente istorice au fost vandalizate în acest fel.

În iarna anului trecut a fost vandalizată clădirea Ateneului Român când un graffiti a apărut chiar pe fațada clădirii, la intrare.

Comments are closed.