Știri

ANAF are din 11 ianuarie acces la conturile bancare persoane fizice și juridice

ANAF are din 11 ianuarie 2021 acces la toate conturile bancare ale românilor. Indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, cei care dețin conturi bancare pe teritoriul României sunt de astăzi în Registrul Fiscal Electronic. Accesul este atât pentru conturile curente, conturi bancare de plăți sau de economii.

ANAF păstrează datele bancare 10 ani și obligă băncile să raporteze

ANAF va păstra datele din conturile bancare ale persoanelor fizice sau persoanelor juridice din România timp de 10 ani. De asemenea toate băncile și chiar IFN-urile sunt obligate să pastreze istoricul extraselor de cont și ale mișcărilor de bani de pe conturi timp de 10 ani, de la încheierea relației cu banca.

Băncile au transmis deja către ANAF toate informațiile din toate conturile bancare ale românilor, iar din 11 ianuarie 2020 datele sunt accesibile inspectorilor.

Accesul la soldul conturilor bancare, chiar și la conturile de economii este posibil și fără necesitatea unui control. Practic la o simplă interogare a CNP-ului pentru persoane fizice sau Cod Fiscal pentru persoane juridice lucrătorii ANAF pot vedea Registrul Fiscal Electronic cu soldul conturilor bancare la ultima raportare a băncii.

Ordonanța Nr.111/2020 dă acces la conturile bancare

Ordonanța Guvernului României a fost publicată încă de anul trecut, care vine în completarea unei legi din 2019. Legea se alinează prevederilor europene în vigoare care sunt făcute pentru prevenirea combaterii spălării banilor.

ANAF verifică conturile bancare din 11 ianuarie 2021

ANAF verifică conturile bancare din 11 ianuarie 2021

Ordonanța de Guvern poate fi consultată pe site-ul insituției. Specialiștii economici spun că românii nu au de ce să se teamă, de  controlul fiscului la conturi dacă veniturile lor sunt declarate.

În cazul unui control veniturile din conturile bancare trebuiesc motivate cu sursa lor de proveniență. De asemenea vor fi monitorizate și transferurile bancare.

Practic orice mișcare avută pe conturi va fi stocată și de Fisc precum extrasele de cont. Încasările, plățile, creditările și orice mișcare pe IBAN va fi stocată și analizată în cazurile necesare.

Adrian Olănescu
Adrian Olănescu este jurnalist cu 14 ani exeperiență în domeniul social și eveniment. Și-a început cariera la Realitatea TV și mai apoi a lucrat la Știrile Pro TV. Dupa ani de televizune a trecut în jurnalismul online și a lucrat pentru mai multe site-uri din top 10 BRAT. De asemeena a condus 5 ani un site de lifestyle feminim care era pe primul loc în topul accesărilor.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *