Știri

ANM anunță astăzi: vijelii puternice, grindină și ploi! Ce se va alege de vreme

Harta României colorată de coduri meteorologice. Noi alerte emise de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. În afară de județul Timiș și o parte din județul Caraș-Severin, toată țara este vizată de cod portocaliu și cod galben de vijelii, grindină și ploi, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Cod galben de instabilitatea atmosferică

Meteorologii au emis un cod galben valabil sâmbătă, 26 iunie, de la orele 12.00 până la orele 23.00. În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, nord-vestul Transilvaniei și pe alocuri în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină.

De asemenea, specialiștii ANM anunță că în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20-40 l/mp.

Local în sudul și estul țării disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi abundente

Tot pentru ziua de sâmbătă, 26 iunie 2021, meteorologii au emis și un cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și ploi abundente. Codul intră în vigoare la ora 12.00 și expiră la ora 23.00.

În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova și local în Transilvania și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Aceasta se va manifesta prin vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-100 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp și izolat 70 l/mp.

De asemenea, mai este în vigoare și o informare meteorologică valabilă până duminică, 27 iunie, la ora 21.00. Meteorologii anunță instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate.

În intervalul menționat îndeosebi în zonele de deal și de munte precum și în centrul, sudul și sud-estul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25-30 l/mp.

Comments are closed.