Știri Sănătate

ANSVA a început controalele în magazine. Ce s-a descoperit în alimentele de bază ale românilor

Alertă în magazine după ce a fost descoperită salmonella în unele din alimentele de bază ale românilor. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a început controalele pentru carnea de pasăre și ouăle din statele Uniunii Europene, în special din Polonia.

Alertă ANSVA la ouă și carnea de pasăre din UE. A fost descoperită salmonella

Au crescut cazurile de salmonella, iar ANSVA a început controalele. Sunt vizate alimentele provenite de la alte state membre ale Uniunii Europene, în special Polonia. În ultimele luni a fost înregistrată o creștere a alertelor de prezentă a bacteriei salmonella în carnea de pasăre.

În acest context, inspectorii sanitari veterinari au dispus controale și vor recolta probe de carne pentru a evita sau diminua spre zero riscul de a ajunge la consumator carnea de pasăre infectată cu salmonella enteritidis şi typhimorium. Controalele se vor face în supermarketuri, în fabricile de procesare, precum și în depozite.

A început un control care se va efectua pe o perioadă de 3 luni, vom recolta din supermarket, din fabrici de procesare, din depozite, de pe tot lanţul unde există produse care vin din aceste state, a anunțat ANSVA.

Inspectorii sanitari veterinari vor să se asigure că pe piața din România sunt scoase la comercializare produse sigure. În ultima perioadă, în țara noastră, alertele cu privire la cazurile de salmonella au crescut cu 40% în ceea ce privește carnea de pasăre provenită din Polonia. În afară de controalele din fabrici și supermarketuri, va fi verificat și fiecare transport cu care de pasăre și ouă provenite din statele Uniunii Europene.

Ce este salmonella și cum se transmite

Salmonella este o bacterie descoperită în urmă cu 125 de ani, care se transmite foarte repede la om atât de la animalele infectate, cât şi de la alimentele contaminate. Această bacterie trăiește în tractul intestinal al oamenilor și al animalelor.

Infecţia cu salmonella apare după consumul alimentelor contaminate sau a apei contaminate, dar poate apărea și dacă persoana nu se spală pe mâini după atingerea animalelor infectate cu această bacterie.

Mai mult de 95% din infecțiile cu această bacterie sunt transmise pe cale alimentară. Infecția cu salmonella poate fi evitată prin trei metode: gătiți bine carnea în general, iar cea a păsărilor de curte în mod special, nu mâncați și nu beți alimente preparate cu ouă crude sau lapte nepasteurizat, și nu mâncați și nu beți alimente din surse nesigure.

Comments are closed.