Știri

Anul 2022 vine cu scumpiri pentru români. Ce se va întâmpla cu plata la CASS

Anul 2022 vine cu scumpiri pentru români. Pe de o parte ne vom bucura de majorarea salariului minim pe economie, de creșterea alocațiilor și a pensiilor, promisă de autorități, dar pe de altă parte vom avea mai mulți bani de scos din buzunare. O dată cu creșterea salariului se previzionează creșterea punctului de amendă, precum și valoarea CASS pentru românii care plătesc voluntar contribuția la sănătate.

Crește contribuția pentru românii care plătesc la CASS

Din 2022, o dată cu creșterea salariului minim pe economie, așa cum au anunțat autoritățile că se va întâmpla chiar de la 1 ianuarie, se va majora și plata contribuției de asigurări sociale.

Codul Fiscal stabilește ca persoanele care nu înregistrează venituri, dar vor să se asigure la sănătate pentru o perioadă de un an, trebuie să depună o declarație unică care vizează impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Declarația se depune la ANAF, iar contribuția la sănătate reprezintă echivalentul a 10% din șase salarii minim brute.

Cu alte cuvinte, dacă de la 1 ianuarie 2022 salariul minim brut pe economie va fi de 1530 de lei, valoarea CASS va fi de 1380 de lei/an, adică 10% din 2550 x 6.

Pentru plata CAS şi CASS trebuie depusă declaraţia unică la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), până în data de 25 mai, pentru persoanele care nu depăşesc plafonul de 27.600 de lei.

Persoanele fizice care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale îşi aleg o valoare, reprezentând baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, cel puţin egală cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară, care constituie “venitul ales”.

Alte scumpiri care se produc de la 1 ianuarie 2022

Pe lângă majorarea plăților la CASS, de la 1 ianuarie se vor aplica și alte scumpiri.  De exemplu, o dată cu majorarea salariului minim pe economie va crește și punctul de amendă, asta dacă guvernanții nu vor da o ordonanță de urgență care să-l înghețe.

Punctul de amendă ar urma să crească la 225 de lei, adică cu 80 de lei mai mult decât este valoarea acestuia în prezent. Potrivit Codului Rutier, punctul de amendă trebuie să reprezinte 10% din salariul minim pe economie.

Comments are closed.