Știri

Anul în care România va trece la moneda euro. Previziuni economice, cum vom fi afectați

Specialiștii fac previziuni cu privire la anul în care țara noastră va adera la zona euro. Moneda unică europeană câștigă teren și se menține de câteva luni peste pragul psihologic de 4,90 lei. Analiștii CFA România anticipează o creștere economică de 5,8% pentru acest an și un deficit bugetar de 6,2 % din PIB.

Când va trece România la moneda euro

Potrivit unui sondaj realizat de CFA România, cu privire la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, peste 77% dintre analiștii financiari sunt de părere că această criză se va resimți până în 2022 inclusiv.

De asemenea, un procent de 93% dintre respondenți anticipează că în următoarele 12 luni va avea loc o depreciere a leului, față de valoarea lui actuală, în raport cu moneda unică europeană euro.

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9741, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0261 lei pentru un euro.

Studiul realizat de Asociația CFA România mai relevă că 80% dintre participanţii la sondaj prevăd majorarea ratelor de dobândă de piaţă monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a acestei rate, iar peste 77% dintre participanţi anticipează majorarea ratelor de dobandă pentru scadenţele de 5 şi 10 ani.

Evoluția monedei euro în primele zile din luna august 2021

Moneda unică europeană Euro se menține peste pragul psihologic de 4,90 lei. Euro a început luna august cu o cotație de 4,9171 lei, înregistrând un nou record minim. Cu toate astea, marți, 3 august, la ședința BNR a fost stabilit o nouă valoare a monedei euro, aceasta fiind de 4,9183 lei, în creștere față de ziua precendentă.

Indicele ROBOR stabilit la data de 3 august 2021: 3M (3 luni): 1.52%,
6M (6 luni): 1.64%, 12M (12 luni): 1.75%.

Cursul va urma trendul de depreciere din ultimii 5 ani, de 2,5 procente pe an, a declarat, la Digi24 Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România.

E normal și e cauzat de diferențialul de inflație între România și Zona Euro, precum și de deficitul de cont curent care se accentuează puternic în acest an, a explicat Adrian Codîrlașu.

Acesta a mai precizat că deprecierea cursului va însemna costuri mai mari la plata ratelor pentru cei care au credite, dar că creșterea puterii de cumpărare se va vedea și în capacitatea de rambursare.

Comments are closed.