Știri

Anunț de ultimă oră! Parlamentul a plafonat facturile la curent și gaze

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre prețurile la încălzire și electricitate, care au crescut radical și le-au adus o mulțime de nemulțumiri românilor. În acest context, autoritățile au început să ia măsuri pentru a pune la punct situația și anunță acum că parlamentul a plafonat facturile la curent și gaze.

Plafonarea facturilor la curent și gaze

În ultima vreme, românii au fost extrem de nemulțumiți din cauza facturilor mult mai mari pe care le-au avut de plătit. Astfel, autoritățile au început deja să ia măsuri în acest sens. Proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor a fost adoptat de Parlament, iar legea a plecat către promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Astfel, dacă va trece și de acest pas, intră în vigoare de la data de 1 noiembrie. Mai multe categorii sunt vizate, pe lângă consumatorii casnici. Astfel, se vor bucura de prețurile plafonate spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult.

O altă veste bună este faptul că TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%. Astăzi, în urma ședinței, s-a constatat că au votat „pentru” 285 dintre cei 287 de deputați prezenți. În următoarea perioadă, 6 milioane de familii din România vor beneficia de reduceri pe care le vor vedea direct în facturi.


Shakira i-a dat fatala lui Pique. Nimeni nu se astepta sa se razbuna așa>>>>

Totul despre plafonare

Conform anunțului făcut de oficiali, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. Legea va fi valabilă în intervalul 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, când va intra în vigoare schema de ieftinire. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Limita maximă lunară pentru care se aplică compensarea la energie electrică este:

Consum lunar maxim (kWh) (+ maxim 10%) – noiembrie 297.9 kWh (327.69 kWh); decembrie 307.83 kWh (338.61 kWh); ianuarie 307.83 kWh (338.61 kWh); februarie 278.04 kWh (305.84 kWh); martie 307.83 kWh (338.61 kWh).

Comments are closed.