Știri

Anunț de ultimă oră! Salariu de 3000 de lei pentru această categorie de români

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre majorarea pensiilor, alocațiilor și salariilor, iar românii așteaptă vești bune în acest sens. Se pare, însă, că autoritățile deja au luat măsuri în acest sens. Astfel, a fost aprobat un proiect de lege are prevede stabilirea unui salariu minim brut de 3.000 de lei.

Salarii mai mari în agricultură

Este cunoscut faptul că, în construcții, salariu minim brut este de 3.000 lei, acesta fiind singurul domeniu cu venituri lunare minime atât de mari. Se pare, însă, că statul vrea să mai asigure acest privilegiu și altor persoane și au avut loc discuții importante în acest sens.

Deputații comisiei de agricultură anunță că a fost avizat proiectul care propune stabilirea unui salariu minim brut de 3.000 de lei pentru cei care lucrează în domeniul muncii agricole. Această decizie a fost luată cu scopul de a stimula acest domeniu și de a atrage mai multă forță de muncă, având în vedere că românii nu sunt mulțumiți de veniturile primite pentru munca la câmp.

De altfel, din cauza deficitului de forță de muncă, în România există în jur de 40 de mii de hectare de teren agricol care nu sunt exploatate. În plus, dacă numărul angajaților va crește, vor putea fi muncite și loturile de pământ care nu se află în evidența statului, care reprezintă aproape 2% din totalul terenului agricol din România.

”Suntem una dintre țările care susținem să cultivăm fiecare metru de pământ să putem asigura securitatea alimentară, inclusiv pentru alte țări. Să nu mai lăsăm o suprafață de 4% teren neproductiv”, a declarat ministrul Agriculturii.

România, despre plafonarea prețurilor la alimente

România încearcă să găsească metode pentru a evolua în planul agriculturii, dar sunt luate decizii și la nivel local, nu decât național. În Brașov, de exemplu, autoritățile locale au decis ca terenurile nefolosite dintre blocuri sau de la marginea unor străzi să devină grădini comune, unde cei din zonă să cultive legume.

Cât despre plafonarea prețurilor la alimente, ministrul Agriculturii spune că această mișcare nu poate avea loc acum și a explicat de ce anumite state au recurs la această decizie. Astfel, Ungaria a plafonat prețurile la alimente pentru că urmează să aibă alegeri pe data de 3 aprilie. Și Franța urmează să aibă alegeri la finalul lunii aprilie, motiv pentru care ar putea urma modelul ungar.

”Modelul Ungaria nu poate fi aplicat în Europa. Ungaria are alegeri pe 3 aprilie. Niciun alt stat din UE, cu excepţia Franţei, la finalul lunii aprilie, nu are alegeri. M-am uitat la ştirile care spuneau că Ungaria a oprit exportul de cereale. În realitate, deşi a fost prezentată ca o blocadă a Ungariei, în încercarea de a-şi menţine stocurile pentru necesarul intern, în realitate, Ungaria exportă pe bază de licenţă.”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Comments are closed.