Știri

Anunț important de la Palatul Victoria. Se reduce vârsta de pensionare

Anunț important pentru români! Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 27 mai 2022, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 care face referire la sistemul unitar de pensii publice. Cu alte cuvinte se reduce vârsta de pensionare pentru o categorie de români.

Se reduce vârsta de pensionare pentru acești români

Președintele Klaus Iohannis a semnat o lege care îi vizează pe românii care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă. Aceștia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Concret este vorba despre persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu.

În aceeași categorie intră și zonele afectate de extracţia şi prelucrarea minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, etc.

Iată câteva dintre localitățile aflate pe această listă: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, Brăila, Tichileşti şi Chișcani din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna.

Pensionare 2022. Care este limita de vârstă

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează condițiile necesare care trebuie îndeplinite pentru ieșirea la pensie și cine sunt cei care beneficiază de limita de vârstă pentru pensionare în 2022. Iată care sunt condițiile pentru pensionarea la limită de vârstă în 2022, și cum se aplică ele atât în cazul femeilor cât și al bărbaților!

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, astfel încât  cei ce ating în 2022 vârsta standard de pensionare și îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pot cere să iasă la pensie la limită de vârstă în 2022.

Comments are closed.