Știri

Anunț important pentru români! Se dau amenzi pe loc, pentru cei care nu se supun legii

Începând de săptămâna viitoare, mai exact de marți, 31 mai 2022, românii care nu s-au autorecenzat vor fi vizitați la domiciliu de către recenzori. Cine nu răspunde informațiilor solicitate de către autorități va primi amendă pe loc. Autorecenzarea mai poate fi făcută vineri, 27 mai 2022.

Recenzorii vin acasă la românii care nu s-au autorecenzat

În perioada următoare, autoritățile locale se vor prezenta la casele românilor care nu s-au autorecenzat. Procesul de autorecenzare se încheie oficial, vineri, 27 mai, iar ce care nu s-au autorecenzat nu vor fi sancționați, în schimb sunt nevoiți să-i primească pe recenzori și să le răspundă la întrebări. Începând de marți, 31 mai și  până pe 17 iulie, recenzorii vor trece pe la fiecare român care nu s-a autorecenzat pentru a obține informații.

Dacă autorecenzarea nu a fost obligatorie, furnizarea de răspunsuri la solicitarea recenzorilor este obligatorie. Românii care refuză să coopereze cu recenzorii sau oferă informații false vor fi amendați. Se dau amenzi de până la 3000 de lei, potrivit ordonanței de urgență 19/2020, ce reglementează organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din 2022. Amenzi se vor da și pentru:

împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului (…) sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului, potrivit ordonanței 19/2020.

Ultima zi de autorecenzare

Potrivit anunțului făcut de către autoritățile statului, ultima zi de autorecenzare este vineri, 27 mai. Primul termen a fost 15 mai dar s-a decis prelungirea lui. Recensământul populației și al locuințelor ar fi trebuit să se desfășoare în 2021, dar nu a mai avut loc din cauza pandemiei.

În perioada 31 mai – 17 iulie recenzorii vor vizita casele românilor care nu s-au autorecenzat online. Potrivit legii, împiedicarea accesului recenzorilor români în interiorul complexurilor rezidențiale private și în interiorul spațiilor religioase va fi sancționată cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Sunt prevăzute amenzi și pentru recenzori! Astfel, cei care folosesc datele obținute de populație, în scopuri personale, sau cei care nu respectă prevederile legale și instrucțiunile privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației, sau nu păstrează caracterul confidențial al datelor, riscă amenzi de până la 5000 de lei.

Comments are closed.