Știri

Anunț important! Toți consumatorii de energie electrică și gaze naturale trebuie să știe

A fost modificată perioada de citire a contorului de energie și gaze naturale. Potrivit legislației în vigoare, distribuitorul de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul contorului de energie electrică și gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile.

Perioada de citire a contorului de energie electrică și gaze s-a modificat

De acum facturile de regularizare vor fi mai dese și calculate pe perioade mai scurte. Asta înseamnă că reprezentanții companiilor de energie vor veni mai des la domiciliul consumatorilor pentru a citi contorul.  Este vorba despre contoarele tradiționale sau cele inteligente care nu au fost încă înregistrate în sistemul de citire de la distanță.

De anul acesta, clientul va fi vizitat mai des pentru citirea contorului de către un reprezentant al companiei noastre. În trecut, exista pentru distribuitori obligația de a face semestrial citirea contorului. Începand cu anul acesta, perioada a fost redusă la maximum trei luni, a declarat la Antena 3, Raluca Chiriac, manager Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.

Potrivit modificărilor legislative, urmează să fie introdus un al doilea furnizor de citiri, pe lângă reprezentanții Poștei Române. O lună contorul va fi citit de către un reprezentant al Poștei, iar peste trei luni, va fi citit de către o altă persoană. Aceste persoane sunt obligate să se legitimeze atunci când intră în curtea, casa consumatorului pentru a citi contorul.

Ce reprezintă convenția de consum. Schimbări de la 1 iulie 2022

Convenția de consum reprezintă documentul semnat între client și furnizor, prin intermediul căruia se estimează și agreează, de comun acord, cantitatea de energie electrică, pe baza căreia furnizorul va factura consumul, în cazul în care nu se va transmite indexul către acesta. În ceea ce privește cantitățile facturate, de la 1 iulie vor fi trei surse principale: prima vine din citirea distribuitorului, iar dacă aceasta lipsește, se ia în calcul indexul trimis de către client.

În situația în care nu există nici citirea distribuitorului și nici autocitirea clientului, va fi folosită convenția de consum.

Este important de precizat că această convenție de consum se aplică atât în cazul clienților casnici, cât și în cazul clienților non-casnici, fiind parte integrantă din contractul cu furnizorul de energie electrică.

Comments are closed.