Știri

Anunț neașteptat din partea BNR. A fost majorată dobânda cheie

Anunț neașteptat din partea Băncii Naționale Române. Începând de joi, 10 februarie 2022, a fost majorată rata dobânzii de politică monetară, peste așteptările pieței. Decizia a fost luată de către Consiliul de Administrație al BNR.

BNR a majorat dobânda cheie

Începând cu data de 10 februarie 2022, Consiliul de administraţie al Băncii Naționale Române a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, de la 2,00 la sută pe an.

Majorarea este peste așteptările pieței. Totodată, s-a luat decizia de a majora rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,50 % pe an, de la 3,00 % pe an și de a crește rata dobânzii la facilitatea de depozit la 1,50 %, de la 1,00 % pe an, începând cu data de 10 februarie 2022.

Potrivit BNR, în trimestrul II, inflația ar putea urca cu două cifre, iar asta din cauza creșterii prețurilor la energie electrică.

Rata anuală a inflației a crescut la 8,19 la sută în decembrie 2021, de la 7,80 la sută în noiembrie, urcând și mai mult deasupra limitei superioare a intervalului țintei, în principal ca efect al continuării scumpirii produselor energetice, a transmis BNR.

În 2021, rata anuală a inflației s-a mărit cu 6,13 puncte procentuale, față de  2,06% cât a fost în decembrie 2020. BNR a mai transmis că evoluțiile și analizele recente indică o încetinire a creșterii economice și în trimestrul IV 2021.

Provocările economice ale anului 2022

Fostul premier și ministru de Finanțe este de părere că strategia pe care a aplicat-o în 2022 când a fost în funcție de conducere a funcționat, motiv pentru care ar trebui să fie menținută și anul acesta. Florin Cîțu s-a lăudat cu creșterea economică înregistrată de țara noastră în context pandemic și a spus că în 2022 sunt câteva provocări care ar putea răsturna lucrurile: inflația și dobânzile mai mari. Cîțu a spus că anul 2022 poate să fie încă un an cu rezultate economice peste așteptări.

Ce trebuie făcut? Eu recomand să se facă ce am făcut în ultimii ani. Cheia o reprezintă resursele pe care guvernul le are la dispoziție într-o situație neprevăzută. Aceste resurse trebuie acumulate acum, a precizat acesta.

Nu în ultimul rând, președintele PSD a mai spus că este vital ca investitorii să aibă încredere în Guvernul României, altfel țara noastră s-ar putea să fie forțată să solicite finanțare de urgență de la instituțiile internaționale.

Comments are closed.