Știri

Anunțul zilei pentru români! Intră în vigoare de astăzi

Este o veste bună pentru angajații din România, dar și pentru părinții ai căror copii fac ore online. Ministrul Muncii a declarat că șomajul tehnic va fi prelungit începând de miercuri, 29 septembrie 2021. Anunțul a fost făcut Raluca Turcan la evenimentul organizat de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Șomajul tehnic va fi prelungit

Raluca Turcan a anunțat că Executivul va adopta din nou măsura șomajului tehnic, ceea ce înseamnă că acesta va fi prelungit. Guvernul are în vedere o ordonanță de urgență care să ofere sprijin pentru părinții ai căror copii urmează cursuri online.

Declarațiile Ministrului Muncii au fost făcute miercuri, 29 septembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România privind lansarea celei de-a 19-a ediţii a lucrării Carta Albă a IMM-urilor din România.

De fapt vom prelungi aplicarea şomajului tehnic, vom adopta o ordonanţă de urgenţă care să ofere sprijin pentru părinţii care se află acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online şi, de asemenea, în şomajul tehnic intră şi alte categorii de profesionişti care vor putea primi un sprijin activ în cazul în care evoluţia pandemică se înrăutăţeşte, a declarat Raluca Turcan.

Şomajul tehnic, reglementat prin art. 53 al Codului Muncii, reprezintă întreruperea sau reducerea temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă şi este cauzată de motive economice, tehnologice, structurale sau similare.

Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzător locului de muncă ocupat.

Ministrul Muncii promite contracte mai flexibile pentru angajați și angajatori

În același timp, Ministrul Muncii a mai spus și că Guvernul urmărește contracte mai flexibile pentru angajați și angajatori. Raluca Turcan a declarat că va exista un act normativ, însă nu știe dacă va fi vorba despre o ordonanță sau un proiect de lege, prin care statul să ofere posibilitatea şi unor contracte cu timp de muncă inegal, cum ar fi ‘casual work’ sau ‘job sharing’, ‘employ sharing’ sau alte forme de astfel de contracte.

Comments are closed.