Magazin

Atenție când alegeți cadourile pentru copii. Directorul ANPC vă spune ce pericole există

În perioada sărbătorilor de iarnă, una dintre cele mai mari sarcini pentru adulți este să găsească cadouri potrivite pentru copii. Pe cât de ușor pare, pe atât de complicat este, pentru că cei mici trebuie să aibă parte de tot ceea ce le place, dar mai ales ce este bun și sigur pentru ei. ANPC îi atenționează pe părinți cu privire la cadourile pe care le cumpără celor mici.

La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm cadouri de sărbători

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului le atrage atenția părinților să cumpere dulciuri și jucării numai din magazinele specializate. În ceea ce privește jucăriile, acestea trebuie să  fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei.

Trebuie să aveți în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească pe copii. Recomandări în alegerea jucăriilor pentru  cadoul de Moș Crăciun și Moș Nicolae:

În primul rând, achiziționați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care veți avea nevoie pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranţa unui produs.

În al doilea rând este important să alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile şi aptitudinile sale.

Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici. De asemenea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, a transmis directorul ANPC.

ANPC: Dulciurile se cumpără numai din locuri autorizate

Președintele ANPC precizează că trebuie evitată cumpărarea bomboanelor de ciocolată, a tabletelor, a figurinelor și a altor produse pe bază de cacao de la vânzători ambulanți, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic cu cel din magazinele autorizate. Verificați starea ambalajelor și perioada de valabilitate a produsului.

Ca să vă asigurați că ciocolata este bună pentru consum, trebuie să știți că ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific.

În același timp, drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă, și doar atunci veți ști că sunt proaspete și bune pentru consum.

Comments are closed.