Știri

Atenție ce trimiteți pe WhatsApp. S-au dat amenzi de mii de euro

Mare atenție la informațiile pe care le comunicați pe WhatsApp. Două companii din România au primit amenzi de mii de euro pentru faptul că datele personale ale unor angajați au fost văzute de către toți colegii. Conform Regulamentului privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, este interzisă prelucrarea datelor personale în afara legii.

GDPR interzice comunicarea datelor sensibile în afara legii

Două mari companii din România s-au văzut nevoită să plătească amenzi de mii de euro din cauza unor date comunicate în mod nepotrivit pe WhatsApp. Într-unul dintre cazuri, a fost postată pe WhatsApp cererea de demisie a unui angajat, unde toți angajații care erau în grup au putut să vadă numele, prenumele acestuia, adresa de domiciliu, dar și codul numeric personal.

Într-un alt caz, o bancă a fost sancționată pentru că una dintre angajate cerea clienților să-i trimită datele personale pe WhatsApp.

Să nu se transforme acest WhatsApp într-o bază de evidență a populației, adică fiecare să știe că transmiterea unui buletin are anumit scop și poate să aibă consecințe grave pentru anumite persoane, a declarat pentru Digi24, Marius Preduț, avocat specializat în GDPR.

E drept, WhatsApp-ul a devenit foarte popular în ultimii ani și e foarte la îndemână, fiind ușor de folosit ca mijloc de comunicare, dar iată că nu orice tip de informație poate fi trimis pe WhatsApp. Acum, orice loc de muncă are grupuri, iar colegii pot conversa fără limite, părinții sunt înscriși pe grupuri de la grădinița sau școala copilului, și află acolo cerințele educatorilor, informații legate de ședința cu părinții și despre multe altele, iar comunicarea se face în timp real.

Ai posibilitatea să vezi dacă persoana pe care o cauți nu ți-a văzut mesajul, ori dacă ți l-a văzut și nu vrea să răspundă.

Trebuie să știți că în baza Regulamentului privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, puteți refuza să trimiteți documente personale pe grupurile interne de la locul de muncă, unde au acces și alți colegi.

Comments are closed.