Știri Sănătate

Atenție la ce consumați! Acesta este cel mai nociv pateu din comerț

Există o mulțime de alimente pe care le consumăm în cantități mari, fără să știm cât de nocive sunt și ce conțin cu adevărat. Mai ales acum, în perioada de post, tindem să facem abuz de anumite alimente, cum ar fi pateul vegetal, fără să știm cât este de periculos și ce efecte are asupra organismului nostru.

Pericolul din pateul vegetal

Ne aflăm în postul Crăciunului, perioadă în care consumăm numai alimente fără ouă, carne sau lapte. În acest timp, tindem să facem abuz de anumite alimente când nu știm ce să mâncăm și nu mai avem idei, iar unul dintre acestea este pateul vegetal.

Acest preparat este unul gustos pentru unii, dar extrem de periculos. Pe cât este de ieftin și accesibil, ușor de găsit în toate magazinele, pe atât de nociv este pentru organismul nostru. Deși credem că este din legume, în mare parte conține alte substanțe care îl ajută să se păstreze în formă bună, dar îi modifică mult calitatea.

InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021. În total au fost analizate peste 50 de produse, de la diverși producători/distribuitori, iar rezultatele nu au fost deloc unele bune. Concluzia a fost că este un aliment ce ar trebui pe cât posibil evitat și înlocuit cu cel făcut în casă.

Ce conține pateul vegetal

În urma studiilor s-a constatat  cămajoritatea pateurilor vegetale din comerț au în compoziție o cantitate mare de E-uri și chimicale, în jur de 7 aditivi sau chiar mai mulți. Cel mai mare număr de aditivi alimentari într-un singur produs, regăsit în studiul din 2016 a fost 16.

Astfel, pateul vegetal conține, printre altele, caragenan (E407), monoglutamat de sodiu (E621), ascorbat de sodiu (E301), polifosfați, zahăr sau sare în cantități destul de mari.

Un alt factor negativ din pateu sunt coloranții, folosiți în exces, uneori. Dacă citești cu atenție etichetele, vei observa că sunt nelipsiți din pateuri, fie ele vegetale sau animale. Carminul este cel mai întâlnit colorant din compoziția acestui preparat, care poate produce alergii grave, arsuri la stomac.

Comments are closed.