Știri

Atenție la înșelăciunile prin metoda “șmen”. Foarte mulți români păcăliți

A redevenit populară metoda șmen de înșelăciune. Fiți cu băgare de seamă pentru a evita să picați în plasa hoților. Ce presupune, de fapt, această metodă și cum reușesc hoții să facă rost de bani din neatenția dumneavoastră.

Atenție la înșelăciunile prin metoda șmen

Există în țara noastră un individ care s-a specializat în metoda șmen, considerată cea mai veche înșelătorie, practicată îndeosebi în perioada valutiștilor de stradă. Potrivit Adevărul.ro, această persoană are dosare penale pentru înșelăciune în mai multe orașe din România, dar reușește să scape de închisoare folosindu-se de o portiță a Codului Penal.

Victimele sunt vânzători de magazin pe care individul le țintește. Până acum a înșelat oameni din mai multe zone ale țării. Este vorba despre Motru, Popeşti Leordeni, Târgu Jiu, Urziceni, Aleşd, Buşteni şi nu numai.

Polițiștii îl rețin pentru 24 de ore, însă instanțele îl plasează în control judiciar, aproape în fiecare caz. Așa se face că bărbatul nu a ajuns la închisoare. În unele cazuri el apelează la mediere și se împacă cu cei pe care i-a păcălit.

Cum funcționează metoda șmen. Nu vă lăsați păcăliți

Concret, în înșelătoria prin metoda șmen, escrocul roagă o persoană să îi schimbe bani, dar îi oferă în schimb o sumă mult mai mică, mizând pe faptul că victima nu numără imediat banii, mai ales atunci când este vorba despre o sumă mai mare.

Caz real: Un bărbat condamnat în trecut pentru mai mult de zece astfel de fapte, a făcut victime şi la Alba Iulia. Victima acestuia tocmai scosese suma de 900 de lei la de la un bancomat din Alba Iulia. Imediat a fost abordată de individ care a rugat-o să-i schimbe suma de 500 lei, formată din bancnote de 10 lei, în bancnote cu o valoare mai mare.

”Persoana vătămată a fost de acord, a remis inculpatului suma de 500 de lei şi a primit în schimb mai multe bancnote de 10 lei. În momentul în care persoana vătămată a numărat respectivele bancnote, a constatat că sunt doar 46 şi nu 50, câte ar fi trebuit să fie. În aceste condiţii, persoana vătămată a restituit inculpatului suma pentru a fi completată cu bancnotele lipsă, iar acesta din urmă a mai adăugat 4 bancnote de 10 lei şi a restituit suma de bani. În acest moment, profitând de neatenţia persoanei vătămate, inculpatul a reţinut suma de 190 de lei”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.

În acest caz, individul care fusese condamnat în trecut pentru mai mult de 10 astfel de fapte, a fost condamnat la închisoare cu executare.

Comments are closed.