Știri

Avertisment ANM! Cod galben de vreme rea și vijelii în România

Vremea în România s-a schimbat radical de câteva zile. După temperaturi caniculare, de peste 40 de grade celsius și un aer irespirabil care a persistat zile la rând, se pare că urmează acum vijelii, ploi puternice și fenomene extreme. ANM a emis o avertizare de cod galben în 27 de județe din țară.

Cod galben de vânt

Vremea s-a schimbat complet în ultima perioadă. Temperaturile au scăzut drastic, mai ales pe timpul nopții și toată țara a fost cuprinsă de ploi. Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de vânt puternic, valabil până miercuri dimineață în zonele înalte din 27 de județe.

Codul galben a intrat în vigoare miercuri, la ora 10.00 și expiră joi la ora 10.00, fiind valabil 24 de ore, dar cu posibilitatea de a fi extins. Vântul va sufla cu mare putere, cu viteze de până la 60…80 km/h, în special la munte. Pe crestele acestora, în special ale Carpaților Meridionali și de Curbură, rafalele de vânt ar putea depăși chiar și 90…100 km/h pentru câteva momente.

Vântul va sufla foarte puternic și în Oltenia. Meteorologii spun că va atinge viteze și de 60…65 km/h, în special pe parcursul zilei. Se va mai domoli peste noapte, dar veștile nu sunt deloc bune, mai ales pentru zonele în care se află copaci bătrâni.

Județele vizate de vijelii până joi sunt: Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea, Buzău și Olt.

Avertizare de ploi

De altfel, sunt anunțate și ploi puternice în următoarea perioadă și  fost emisă o avertizare în acest sens, în special în cadrul acestei zile. Mai exact, între orele 10.00 – 23.00, în zonele de deal și de munte, în regiunile nordice, centrale și local în cele vestice temporar va ploua cu putere și se vor acumula cantități mari de apă.

De altfel, meteorologii anunță și descărcări electrice în majoritatea regiunilor din țară. Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și mai ales în zonele de munte izolat 30…40 l/mp. Averse și descărcări electrice se vor semnala pe arii restrânse și în regiunile estice și există posibilitatea să cadă și grindina, în special spre seară.

Comments are closed.