Știri

Avertisment ANM! Cod portocaliu de ploi și vreme deosebit de rece

Vremea este tot mai rece la noi în țară, deși suntem abia în prima jumătate a lunii octombrie. Zilele frumoase și senine au apus deja și se pare că lucrurile se strică din ce în ce mai mult. Specialiștii ANM anunță că ne așteaptă o vreme din ce în ce mai posomorâtă și au emis un cod portocaliu și unul galben de ploi puternice.

Vreme rea în toată țara

Vremea s-a stricat în toată țara de câteva zile. Temperaturile au scăzut radical în ultima perioadă și nu sunt semne că se va schimba ceva în următoarele zile, conform prognozei meteo ANM. Specialiștii spun că ne așteaptă zile din ce în ce mai rele și temperaturi tot mai reci.

Meteorologii au emis marți, 12 octombrie, o avertizare de cod portocaliu și cod galben de ploi însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului. Avertismentul de cod galben este valabil până miercuri dimineaţă, 13 octombrie și există posibilitatea să fie prelungit, în funcție de cum evoluează lucrurile. În plus, vizează sud-estul ţării, unde se va resimți cel mai tare această schimbare, dar nici restul regiunilor din România nu scapă.

Potrivit ANM, cinci județe sunt vizate direct de prognoza specială oferită de meteorologi. Este vorba despre Brăila, Ialomița, Tulcea, Constanța și Călărași. În această zone sut anunțate ploi semnificative din punct de vedere cantitativ, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 25 – 35 l/mp, iar pe alocuri, cu precădere în Dobrogea, 40 l/mp.

Cod portocaliu de ploi

În același timp, vântul va sufla cu putere, ajungând și la 50 – 60 km/h. Cel mai tare va sufla pe litoral, unde atinge rafale de peste 65 – 70 km/h.

Al doilea cod, cel portocaliu, intră în vigoare de marţi, de la ora 21.00, și rămâne în vigoare până miercuri la ora 10.00 și afectează, în special, zona litoralului și localitățile de pe lângă. Vântul va sufla tare și va ploua mult cantitativ, ajungând pe alocuri la 50 – 70 l/mp.

Comments are closed.