Știri

UPDATE/ Cod roșu de tornadă! Care sunt județele peste care vine pericolul

UPDATE/ Alertă ANM cod roșu de vânt puternic cu aspect tornadic. Atenționarea expiră în jurul orelor 17.30. Sunt vizate județele Neamț și Bacău.

Județul Bacău: Buhuși, Balcani, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Zemeș, Măgirești, Solonț, Scorțeni, Strugari, Ardeoani;

Județul Neamţ: Podoleni, Rediu, Români, Cândești, Costișa, Tazlău;

Potrivit meteorologilor, se vor semnala: vânt puternic cu aspect tornadic, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale ce vor depăşi 35 l/mp.

Tot până la orele 17.30 este în vigoare și un cod galben de averse ce vor cumula 20-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

Este vizat județul Alba cu următoarele localități: Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Zlatna, Câmpeni, Abrud, Ighiu, Săsciori, Bistra, Vințu de Jos, Roșia Montană, Lupșa, Pianu, Meteș, Ciugud, Șibot, Vidra, Săliștea, Sohodol, Almașu Mare, Bucium, Câlnic, Ciuruleasa, Mogoș, Cut, Blandiana, Întregalde și Ceru-Băcăinți.

Știrea inițială. Vremea în țara noastră este din ce în ce mai ciudată, pe zi ce trece. De la caniculă la furtuni și vijelii este doar un pas și lucrurile par să se complice. Specialiștii ANM atrag atenția asupra faptului că un ciclon va lovi România chiar joi și urmările sunt dezastruoase.

Europa, lovită de un ciclon

Europa s-a confruntat în ultimele săptămâni cu un val de caniculă puternic, ce a persistat zile la rând. Nu vom scăpa curând de temperaturile ridicate, dar se pare că nici furtunile nu ne ocolesc. Specialiștii ANM au emis mai multe avertizări de vreme rea, valabile în perioada următoare.

Denisa Ţicu, specialist în meteorologie, a vorbit despre schimbările meteorologice din ultima perioadă. Ea a anunțat că temperaturile caniculare continuă să persiste în mai multe state din Europa și toată luna august va fi extrem de capricioasă.

Specialistul a anunțat că un ciclon este pe punctul de a se forma în Marea Neagră și va afecta mai multe state. Zonele vizate direct sunt în special Sudul Rusiei, partea de sud a Ucrainei și nordul Turciei. Va ploua foarte puternic, cantitățile de apă pe metrul pătrat ajungând la 200 de litri. Vântul va sufla cu putere și vremea va fi la extreme, ca până acum.

„În sudul Europei nu se așteaptă în următoarele zile precipitații, ele sunt așteptate în altă parte generate de un ciclon care începe să se dezvolte în Marea Neagră. Va fi afectată zona de Sud a Rusiei, partea de sud a Ucrainei și nordul Turciei.

Meteorologii prognozează acolo cantități uriașe de apă 200 de litri pe metru pătrat. Este imens, sunt precipitații care vor avea caracter torențial pentru că și în zonele respective temperaturile au fost foarte ridicate în această perioadă și urmează o vreme la extrem în jumătatea estică a Europei”, a spus meteorologul.

Ciclon poate ajunge în România

Meteorologul Denisa Țicu avertizează că este posibil ca ciclonul să ajungă în zona de coastă a Mării Negre și să afecteze și România. La fel ca la ciclonul de data trecută, am putea avea parte de cantități uriașe de apă, intensificări de vânt, vijelii și tot felul de fenomene extreme, în special grindină.

Denisa Țicu a mai precizat că valul de caniculă și riscul de incendii care s-au produs în Europa în ultimele zile ar putea afecta și România. Temperaturile vor fi mai ridicate luna aceasta decât în iulie și precipitațiile nu vor face față, atmosfera va rămâne tot nepăcută, cu un aer irespirabil.

Cod galben de caniculă și furtuni

Meteorologii au anunțat azi cod galben de caniculă în București și 18 județe, valabil până la noapte. De altfel, a fost emis și un cod galben de furtuni în 13 județe, valabil în același interval.

Codul galben de caniculă este valabil în Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Buzău, Ialomița, Călărași, Brăila, Constanța, Tulcea și municipiul București.

Codul galben ploi vizează județele Maramureș, Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău, Vrancea, precum și parțial Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Prahova și Buzău.

Comments are closed.