Știri

Avertisment ANM! Vântul bate cu 100km/h și jumătate de țară este sub cod portocaliu de vijelii

Vremea continuă să fie capricioasă și schimbătoare. Specialiștii ANM au transmis un mesaj important pentru români. În următoarele 48 de ore, vântul va bate și cu 100 km/h și mai multe județe din țară sunt sub avertizare de cod portocaliu de vijelii și cod galben de ploi și vreme rea.

ANM, alertă de vijelii

Luna august ne-a surprins cu vijelii și furtuni și se pare că situația va continua să fie la fel de dificilă în țara noastră. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că, până sâmbătă dimineață, vremea va fi neplăcută, cu vijelii și ploi. În ultimele ore, meteorologii au emis 15 avertizări de tip nowcasting, dintre care 10 au fost de cod roșu de furtună.

Astăzi și sâmbătă, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor din țară, dar mai ales în Dobrogea, estul Munteniei şi local în Moldova. După instabilitatea provocată de caniculă, se pare că acum au pus stăpânire pe întreg teritoriul vijeliile de până la 100 km/h.

Este emis și un avertisment de grindină. În București, noaptea trecută, grindina a lovit cu putere.

”Vorbim de vijelii puternice care la rafală să înregistreze viteze maxime mai mari de 80-100 de km/h, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină de medii şi mari dimensiuni şi cantităţi de apă care pot depăşi 40-60 de l/mp”, a declarat directorul ANM.

Cod portocaliu în 10 județe

ANM a emis și avertizări de cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale valabil până vineri, la ora 19.00. Județele vizate sunt Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Buzău și zone din Prahova. Constanța și Tulcea intră sub avertizare de vineri seara, până sâmbătă la ora 10.00.

În acest interval, sunt așteptate ploi torențiale, vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30… 40 l/mp și pe alocuri 50… 60 l/mp.

De asemenea, sub avertizare cod galben de vijelii și ploi torențiale se află de vineri, de la ora 10.00, până vineri, la ora 19.00, zece județe. Este vorba despre Iași, Bacău, Teleorman, Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița și zone din Prahova, Brașov, Argeș și Covasna. Cantitățile de apă vor depăși 30… 40 l/mp și pe alocuri 50… 60 l/mp și sunt așteptate vijelii, descărcări electrice și vremea va fi extrem de instabilă.

Comments are closed.