Știri

Avertisment ANM! Vreme deosebit de rea în România. Un ciclon va lovi țara noastră

România a avut parte numai de vreme rea în ultima perioadă. Întreg teritoriul României s-a confruntat cu ploi și fenomene extreme și se pare că nu scăpăm nici acum de aceste probleme. Vremea va fi din ce în ce mai neplăcută. ANM avertizează că un ciclon se va forma în Marea Neagră și că va ajunge și în România.

„Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical – acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră – sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale. Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a explicat joi seara la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

Ciclonul care ajunge în România în weekend face prăpăd. Stare de urgenţă în Crimeea din cauza inundaţiilor

Autoritățile din Crimeea anexată de Rusia au declarat joi stare de urgență la nivel local după ce ploile abundente au provocat inundații în unele părți din estul peninsulei, inclusiv în orașul Kerch.

Inundațiile au afectat aproape 300 de locuințe și un spital din oraș, a declarat ministerul pentru situații de urgență.

Străzi întregi au fost scufundate în apă în unele părți ale orașului. Într-un loc, într-o înregistrare video postată online, se putea vedea o mașină de pompieri care se îndrepta prin apă adâncă spre un autobuz de pasageri scufundat. Unele mașini erau aproape complet sub apă.

“În ceea ce privește pagubele materiale, situația este gravă. Dar acum au fost instituite comisii, a fost deja declarată o situație de urgență regională”, a declarat Serghei Aksionov, șeful autorităților ruse, citat de agenția de presă Interfax.

Ce se întâmplă vineri cu vremea

Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20-30 l/mp și pe arii restrânse, 40-50 l/mp. Aria ploilor va fi însă în extindere în cursul zilei de vineri, când este așteptată o actualizare a informării meteo. Inclusiv Bucureștiul este de așteptat să intre sub influența ciclonului.

Un ciclon va ajunge în România

Elena Mateescu, director ANM, avertizează că nu scăpăm de vremea rea în următoarea perioadă. În noaptea de joi spre vineri, 17 – 18 iunie, un ciclon se va forma deasupra Mării Negre. Acesta se va deplasa, vineri, spre partea de est a țării noastre. Cel mai tare se va resimți în jumătatea estică și partea de sud-est a țării, mai exact în partea de est a Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei.

„Da, este posibil ca în continuare în jumătatea estică și mai ales partea de sud-est a țării, mă refer la partea de est a Munteniei, Dobrogea,sudul Moldovei să fie cele mai afectate mai ales începând de joi noaptea și pe parcursul zilei de vineri de cantități de precipitații mai importante și să discutăm pe parcursul perioadei cu precipitații care să depășească în continuare la nivel local 30-50 l/mp și de intensificări ale vântului pe perioada ploilor cu viteză de 45-50 km/h, să vorbim de vijelii și izolat căderi de grindină”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Până astăzi la ora 10:00, 10 județe din partea de sud est și est a țării au fost sub incidența unei alte atenționări de tip Cod galben ce prevedea fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului și cantități semnificative de ploaie.

De duminică seara va fi în vigoare și o informare meteo ce vizează în continuare instabilitatea vremii, ploi puternice și fenomene extreme. Temperaturile nu scad drastic pentru această perioadă, dar temperatura resimțită va fi ceva mai scăzută, având în vedere că nu prea va ieși soarele.

Când vine canicula în România

Elena Mateescu a explicat că până la data de 21 iunie vor apărea mai mereu mesaje de avertizare, atenționări referitoare la vreme. Din acea dată, însă, situația se va schimba. De atunci vor fi înregistrate temperaturi mult mai mari decât în mod obișnuit, în aproape toată țara, cu cele mai ridicate valori în jumătatea vestică a țării, dar din data de 23 iunie va veni cu adevărat canicula și căldura va fi greu de suportat.

Totuși, furtunile nu dispar complet

„De fapt, ele sunt legate la tot ceea ce se întâmplă în Europa, sunt legate cu ceea ce se întâmplă cu presiunea deasupra Atlanticului – dacă avem o regiune cu presiune ridicată, atunci avem anumite condiții de transport a unei mase oceanice către continent; putem să avem o masă de aer cald de la subtropice cumva spre nord și în iunie de obicei avem o astfel de situație. E o lună caracterizată de instabilitate și de aici precipitațiile și suita de fenomene severe”, a arătat Bogdan Antonescu.

Comments are closed.