Magazin

Avertisment pentru șoferi! Consumul de fructe te poate lăsa fără permis

Înainte de a se urca la volan, șoferii trebuie să fie atenți la ce consumă, pentru a nu avea probleme cu legea, dar și pentru a conduce în maximă siguranță. Specialiștii au prezentat mai multe situații în care alcoolemia ar putea fi identificată cu alcool-testul, deși nu te-ai fi gândit niciodată că aceste alimente îți pot face rău.

Alcool în fructe?

Fructele sunt printre cele mai consumate alimente. Când simțim nevoia de ceva dulce și răcoritor, ca să evităm dulciurile, consumăm un fruct. Deși sunt foarte sănătoase, medicii spun că acestea nu trebuie consumate în exces pentru că în cantități mari fructele îngrașă, dar au și alte efecte neplăcute.

De curând, celebrul medic Mihaela Bilic a prezentat o situație a unei prietene, care uimește pe toată lumea. Ea era pe punctul de a rămâne fără permis de conducere, după ce a fost testată cu testerul de alcoolemie, iar rezultatul a fost pozitiv. Femeia a fost într-o situație disperată, știind că nu consumase alcool, fiind de religie musulmană și acest obicei iese complet din rutina ei.

Ea susținea cu tărie că nu este adevărat, deși rezultatul spunea tot. Ajunsă la medic, acesta a descoperit că alcoolemia a rezultat din consumul de fructe. Mihaela Bilic susține că, în cazul prietenei sale, fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool. Mai mult, ea și-a dezinfectat mâinile înainte de a atinge muștiucul de la aparat, ceea ce a dus indirect la pozitivarea probei.

“Este suficient să mănânci un măr sau o banană și după o oră vei constata că ai o alcoolemie de 0,07 în aerul expirat! Ce s-a întâmplat? Fructoza a fermentat în ficat și s-a transformat în alcool. Deci cum o dai, cum o sucești, din fructe tot alcool rezultă, indiferent dacă le mănânci proaspete sau le pui la fermentat în butoi. Iar în cazul ei explicația a fost și mai simplă, dezinfectarea mâinilor cu soluție alcoolică de 70% a dus indirect la pozitivarea probei.”, a declarat medicul.

Poliția le recomandă oamenilor să nu se urce la volan sub influența alcoolului și să nu meargă pe premiza că nu vor fi depistați dacă au consumat doar o bere. În contextul în care autoritățile opresc un conducător auto și depistează o alcoolemie de 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat, sancțiunea s-ar putea ridica chiar și la închisoare între 1 și 5 ani, sau, într-o situație mai bună, doar cu o amendă foarte amre.

Comments are closed.