Știri

Avertizare ANM! Cod galben de ploi și vânt puternic

Vremea este din ce în ce mai rea în toată țara. Ploile au pus stăpânire pe aproape întreg teritoriul și specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie emit avertismente importante pentru regiunile cele mai afectate. Astfel, a fost emisă o avertizare de cod galben pentru 14 județe, precum și una de vânt puternic ce vizează toată țara.

Coduri galbene de ploi

Meteorologii au anunțat două coduri galbene pentru mai multe regiuni din țară. Primul intră în vigoare luni, la ora 15.00 și vizează 14 județe din partea de vest a țării. Avertizarea este valabilă până marți, la ora 6.00, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

Vântil va sufla cu viteze de până la 55…60 km/h, care în zona montană înaltă va trece peste 70…80 km/h.  În timpul ploilor, trecător, vântul va lua aspect de vijelie. Sunt anunțate și fenomene speciale.

Cel de al doilea cod galben intră în vigoare marți, îchiar la ora 6.00, și va rămâne valabil până la ora 23.00, în toată țara. Conform specialiștilor ANM, vântul va sufla din nou cu putere și va avea intensificări susținute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, îndeosebi în Transilvania, Oltenia și Muntenia 70…80 km/h. La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăși 80…100 km/h și se vor forma din nou furtuni, ca în ziua precedentă.

Zonele vizate de acest cod galben sunt Munții Apuseni, nordul Carpaților Orientali, nordul și nord-vestul teritoriului, cu posibilitatea de prelungire și după ora 23.00.

În Munții Apuseni, în zona Carpaților Orientali și în nordul și nord-vestul teritoriului (județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Bistrița, Mureș, Suceava, Botoșani și Iași, precum și în zona de munte a județelor Arad, Hunedoara, Alba, Harghita și Neamț), va ploua mult și sunt anunțate cantități semnificative de precipitații. La munte ar putea cădea și lapoviță, în special în timpul nopții.

Comments are closed.