Știri

Avertizare ANM de vreme deosebit de rea! Cod portocaliu și galben de ploi

Vremea în țara noastră este tot mai capricioasă. Toamna și-a intrat cu adevărat în drepturi, așa cum era normal, dar se pare că ne apropiem tot mai repede de iarnă dacă analizăm situația din România din ultimele zile. Meteorologii nu vin cu vești prea bune și ne anunță că au fost emise noi coduri portocalii și galbene de ploi.

Avertisment ANM pentru 10 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis Cod galben şi portocaliu de ploi puternice în mai multe judeţe. Bucureștiul și 10 județe vor fi, de joi până sâmbătă, sub alertă Cod portocaliu de averse, existând posibilitatea ca avertismentul să fie prelungit.

Specialiștii anunță că ne vom confrunta cu vreme deosebit de neplăcută în Oltenia, Muntenia, local în sudul Banatului și în Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură, unde va ploua pe arii extinse. Ploile vor fi considerabile din punct de vedere cantitativ, pentru că ne putem aștepta la cantități de până 25…35 l/mp pe alocuri și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

În regiunile sudice temporar vântul se va intensifica. Ne așteaptă rafale cu viteze de 45…55 km/h. În a doua parte a zilei de joi și mai ales în noaptea de joi spre vineri, ne vom confrunta cu ninsori, în urma cărora se va depune un strat considerabil de zăpadă. De precizat că zonele vizate sunt Carpații Meridionali și Carpații de Curbură, la altitudini mai mari de 1700 m.

Tot în această perioadă se anunță vreme rea și în județele Teleorman, Olt, Giurgiu, Călărași, Dolj, Ilfov și municipiul București, dar mai alesîn jumătatea sudică a județelor Argeș, Dâmbovița, Vâlcea și Gorj, unde va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă în general de 40…60 l/mp.

Vremea rea continuă

Vremea continuă să fie rea, cel puțin până la finalul săptămânii. Ne așteaptă ploi puternice din punct de vedere cantitativ, dar și vânt și alte fenomene extreme de care nu vom scăpa prea curând.

În toată țara, atmosfera va fi una mohorâtă, cu o vreme deosebit de rece și închisă. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 11 grade, dar minimele pot ajunge și la 0 grade și chiar sub în zonele înalte. Pe crestele munților deja s-a așternut un strat de zăpadă și meteorologii spun că există posibilitatea să mai ningă zilele acestea.

Comments are closed.