Știri

Avertizare cod galben de furtuni și caniculă. Care sunt zonele afectate

Vremea a fost extrem de schimbătoare în ultima perioadă. Pe lângă faptul că am avut parte de multe furtuni, ploi puternice și fenomene extreme, se pare că situația nu se schimbă nici acum. Urmează câteva zile pline de ploi, dar și marcate de caniculă.

Co galben de caniculă. Temperaturi de peste 40 de grade

Începând de miercuri, până vineri (inclusiv), în vigoare va fi un cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat. Temperaturile cresc radical, chiar dacă și în ultimele zile ne-am confruntat cu o căldură excesivă.

În intervalul menționat în Banat, Crișana, în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și în sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica, local va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

La fel cum s-a întâmplat în ultimele zile în țară, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge și în jur de 37 de grade, ajungând să crească chiar și peste 40 în anumite zone, mai ales în Oltenia.

Astăzi, disconfortul termic va fi ridicat pe arii restrânse și în sud și centru. Termometrele indică aproximativ 37 de grade la umbră, dar mulți se plâng de faptul că sunt mult peste 40 de grade la soare.

Cod galben de furtuni

Dacă în unele zone avem parte de călduri ieșite din comun, se pare că anumite județe din România sunt vizate de furtuni și ploi însemnate cantitativ. Mai multe zone vor trece de la o extremă la alta în ceea ce privește vremea.

Potrivit meteorologilor, miercuri, între orele 13:00 – 22:00, local în Moldova, nordul Munteniei şi zona Carpaţilor Orientali vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, izolat, grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 40 l/mp.

Judeţele vizate, în totalitate, de această avertizare sunt: Bacău, Botoşani, Buzău, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vrancea, iar parţial judeţele: Covasna, Harghita, Braşov.

Comments are closed.